Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 121 Kappad, where Vasco da Gama landed on 20th May, 1498 is in the district of?

    Ans : Kozhikode
  • 122 The museum at East Hill in Kozhikode is named after?

    Ans : Pazhassi Raja
  • 123 The headquarters of Malabar district during the British regime?

    Ans : Kozhikode
  • 124 The headquarters of areas of Malabar when it was under the control of Tipu Sultan?

    Ans : Farokk
  • 125 The districts in Kerala without railway line are Idukky and?

    Ans : Wayanad
  • 126 The districts that lead in the production of spices are Idukky and...... ?

    Ans : Wayanad
  • 127 In which district is Sugandhagiri Project?

    Ans : Wayanad
  • 128 The headquarters of Wayanad district?

    Ans : Kalpetta
  • 129 In which district is Valliyurkavu?

    Ans : Wayanad
  • 130 Kerala Folklore Academy is at?

    Ans : Kannur
  • 131 In which district is Aralam santuary?

    Ans : Kannur
  • 132 Andhakaranazhi connects ...... and Arabian sea?

    Ans : Vembanad lake
  • 133 The port established by Raja Kesavadas, Dewan of Travancore?

    Ans : Alappuzha
  • 134 In which district is Thanneermukkom Barrage?

    Ans : Alappuzha
  • 135 In which district is Punnapra-Vayalar Memorial?

    Ans : Alappuzha
  • 136 Thanneermukkam barrage is across ?

    Ans : Vembanad lake
  • 137 NH-17 begins in Kerala at?

    Ans : Edappally
  • 138 Oil Refinery in Kerala is situated at?

    Ans : Ambalamugal
  • 139 Which European power built Bolghatty Palace?

    Ans : Dutch
  • 140 The place in Kerala where rice is cultivated below sea level?

    Ans : Kuttanad
  • 141 The district in Kerala with least reserve forest?

    Ans : Alappuzha
  • 142 Which beach is the back ground of the novel ‘Chemmeen”?

    Ans : Purakkad
  • 143 The headquarters of Idukky district?

    Ans : Painav
  • 144 Power house of Idukky hydel project is situated at?

    Ans : Moolamattom
  • 145 The village in Idukky district that was ceded to Ernakulam district, which shifted the Idukky district to the second rank in area?

    Ans : Kuttampuzha
  • 146 The island formed after the flood of 1341?

    Ans : Vypin
  • 147 INS Venduruthy is situated at?

    Ans : Kochi
  • 148 In which district is Malayatoor, a holy place for Christians?

    Ans : Ernakulam
  • 149 The Smart City Project is implemented at?

    Ans : Kochi
  • 150 Which temple is related to ‘Makam Thozhal’?

    Ans : Chottanikkara

"The difference between a successful person and others is not a lack of strength, not a lack of knowledge, but rather a lack of will"

- Vince Lombardi
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.