Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 121 “Not for argument but to know and inform others” these words were the theme of the conferece held at____ under the leadership of Sree Narayana Guru in 1924?

    Ans : Aluva
  • 122 What was the destination of Begging March of V.T.Bhatathirippad?

    Ans : Chandragirippuzha
  • 123 Name the social reformer whose education was started after attaining the age of 17?

    Ans : V.T.Bhatathirippad
  • 124 The place which was selected by Nanu Asan (Narayana Guru) as his abode for meditation and spiritual activities?

    Ans : Aruvippuram
  • 125 In which year GP Pillai attended a session of Indian National Congress for the first time?

    Ans : 1889
  • 126 Prabodha Chandrodayam Sabha patronised by Pandit Karuppan had its seat at?

    Ans : North Paravur
  • 127 Who was arrested along with A.K.Gopalan when the starvation march reached Madras?

    Ans : Chandroth Kunhiraman Nair
  • 128 In a message to the Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam in 1926 who declared, No community can make progress except through organization?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 129 In which year Pampadi John Joseph was born?

    Ans : 1887
  • 130 Who gave the name ‘Vagbhatananda’ to V.K.Gurukkal?

    Ans : Sivayogi of Alathur
  • 131 Under what capacity C.Kesavan attanded the Christian Conference held at Kozhanchery in 1935 and made the historic ‘Kozhanchery speech’?

    Ans : General Secretary of SNDP
  • 132 Who demanded wages in accordance with labour?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 133 The Perinad strike was led by?

    Ans : Ayyankali
  • 134 The only foreign country visited by Sree Narayana Guru?

    Ans : Sri Lanka
  • 135 The leaders of renaissance who were born in 1863?

    Ans : Ayyankali and Dr.Palpu
  • 136 Who is regared as the greatest Keralite of 20th century?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 137 The social reformer who was known as ‘Daivadasan’?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 138 Name the poet who named his residence as Kerala Varma Soudham as a mark of respect for Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran, who was his close friend?

    Ans : Muloor Padmanabha Panicker
  • 139 Who publised Al-Islam, the Muslim and Deepika?

    Ans : Vakkom Maulavi
  • 140 In which district Vaikom Satyagraha held?

    Ans : Kottayam
  • 141 Who said these words “I installed my siva; not a Brahmin siva”?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 142 Who became the first president of the Travancore Devaswam Board in 1949?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 143 Who wrote ‘Arulnool’?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 144 “If a temple perishes that much superstition will perish” who made this controversial statement?

    Ans : C.Kesavan
  • 145 Narayana Guru did the prathishta of the goddess Sree Sarada at Sivagiri in April ____?

    Ans : 1912
  • 146 Under which name the song ‘Jayajaya Komala Kerala Dharani’ is famous?

    Ans : Keralaganam
  • 147 Jaathikkummi is the famous work of?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 148 Who authored ‘Divyakokilam’ as a tribute to Rabindranath Tagore?

    Ans : Kumaranasan
  • 149 Who founded ‘Vidhyaposhini’, a cultural organisation?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 150 The work of Kuma ranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh)?

    Ans : Leela

"The two most important days in your life are the day you are born and the day you find out why"

- Mark Twain
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.