Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 121 Which is the element found on the surface of the moon?

    Ans : Titanium
  • 122 Why is ‘Beaufort Scale’ used?

    Ans : To measure wind velocity
  • 123 When does Relative humidity decreases?

    Ans : With increased temperature
  • 124 A man with a dark skin, in comparison with a man with a white skin, What will experience?

    Ans : Less heat and less cold
  • 125 How are Oxygen and ozone?

    Ans : Allotropes
  • 126 In which is ‘Foot and Mouth Disease’ found?

    Ans : Cattle
  • 127 What denotes the smallest temperature?

    Ans : 1° on the Kelvin scale
  • 128 In which latitudes largest quantities of bauxite is found?

    Ans : Tropical latitudes
  • 129 Which tree, once very popular in social forestry, is now taken to be environmental hazard?

    Ans : Eucalyptus
  • 130 Foot-and-Mouth disease in animals, a current epidemic in some parts of the world, By which is this caused?

    Ans : Bacterium
  • 131 In which animal is respiration done by skin?

    Ans : Frog
  • 132 ‘Gobar gas’ contains mainly which gas?

    Ans : Methane
  • 133 Which rocks is transformed into marble?

    Ans : Limestone
  • 134 By which number the quality of gasoline’ sample is determined?

    Ans : By its octane number
  • 135 Due to bite of mad dog the disease hydrophobia is caused by which virus?

    Ans : Rabies virus
  • 136 What is the principal reason for the formation of metamorphic rocks?

    Ans : Extreme heat and pressure
  • 137 A temperature at which both the Fahrenheit and the centigrade scales have the same value?

    Ans : -40°
  • 138 Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?

    Ans : Quartz glass
  • 139 Which is the element that has the highest first ionization potential?

    Ans : Nitrogen
  • 140 Which tissue take part in healing the wounds?

    Ans : Epithelium tissue
  • 141 Temporary hardness of water is due to the presence of which thing?

    Ans : Magnesium bicarbonate
  • 142 Which energy of the electron at absolute zero is called?

    Ans : Fermi energy
  • 143 What is the characteristic odour of garlic?

    Ans : A sulphur compound
  • 144 Which is the vitamin that is most readily manufactured in our bodies?

    Ans : Vitamin D
  • 145 In human body, which are the leg bones?

    Ans : Humerus and Femur
  • 146 Which of the following is good nuclear fuel?

    Ans : Plutonium-239
  • 147 Which instrument instrument used for recording earthquake waves?

    Ans : Seismograph
  • 148 Who firstly demonstrated experimentally the existence of electromagnetic wave?

    Ans : Hertz
  • 149 Which is used as a coolant in nuclear reactors?

    Ans : Liquid sodium
  • 150 Meghnad Saha is known for his contribution in which field?

    Ans : Physics

"My own definition of leadership is this: The capacity and the will to rally men and women to a common purpose and the character which inspires confidence"

- General Montgomery
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.