Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 121 Indian constitutional rights were  inspired by which historical documents?

    Ans : France’s Declaration of the Rights of Man and United States Bill of Rights
  • 122 Indian Independence Act, 1947 received the Royal assent on?

    Ans : 18th July 1947
  • 123 Indian President and Prime Minister are a replica of the heads of the State of which country?

    Ans : Britain
  • 124 It is the responsibility of the ___ to decide the disputes arising between two States or between the Centre and a State.?

    Ans : Supreme Court
  • 125 Judicial review is related to which article?

    Ans : Article 13
  • 126 Judicial review is the borrowed feature of which country?

    Ans : United States of America
  • 127 Liberty, Equality and Fraternity are borrowed features of which nationality?

    Ans : French Constitution
  • 128 Lotteries come under:?

    Ans : State List
  • 129 Members of the Union Public Service Commission can function as members up to the age of:?

    Ans : 65 years
  • 130 Nagaland is bounded on the east by?

    Ans : Myanmar
  • 131 Name the author of the book, "Transfer of Power in India"?

    Ans : V.P.Menon
  • 132 Name the paper started by Bipin Chandra Pal in 1906?

    Ans : Vande mataram
  • 133 Name the paper started by Bipin Chandra Pal in 1906?

    Ans : Vande mataram
  • 134 Name the secretary of state for India during the Quit India movement?

    Ans : Leo Amery
  • 135 Name the viceroy who felt that 'he was becoming a sort of Mussolini in India'?

    Ans : Lord willingdon
  • 136 Name the viceroy who made the August offer in 1940?

    Ans : Lord Linlithgow
  • 137 National Judicial Council is headed by?

    Ans : Chief Justice of India
  • 138 Next to Hindi, language spoken by the largest number of people in the Indian subcontinent is:?

    Ans : Bengali
  • 139 Of all the Amendments in the Indian Constitution, the most Comprehensive and Controversial Amendment was:?

    Ans : 42nd
  • 140 On 29th August 1947 how many members were appointed by drafting committee and who was the chairman?

    (A) B.R.Ambedkar(chairman of Drafting Committee) and members assisted by a constitutional advisor. Members were – Pandit Govind Ballav Pant
    (B) Kanaiyalal Maneklal Munshi
    (C) Alladi Krishnaswamy Iyer
    (D) N.Gopalaswamy Ayenger
    (E) B.L.Mitter
    (F) Md. Saadullah and D.P. Khaitan

    Ans :()

  • 141 Panchayati Raj has received constitutional status with the Amendment Act:?

    Ans : 73rd
  • 142 Panchayati Raj was first introduced in India in October, 1959 in?

    Ans : Rajasthan
  • 143 Parliament or a State Legislature can declare a seat vacant if a member absents himself without permission from the sessions for:?

    Ans : 60 days
  • 144 Parliamentary form of govt policy has been taken from which country?

    Ans : British Constitution
  • 145 Promotion of international peace and security is dealt with in Article __ of the Constitution.?

    Ans : 51
  • 146 Prorogation of the House means:?

    Ans : the session of the House has been terminated
  • 147 Recognition to a political party is accorded by:?

    Ans : the Election Commission
  • 148 Right to Education Bill envisages to provide free education to the children of the age group of?

    Ans : 6-14 years
  • 149 Salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from the:?

    Ans : Consolidated Fund
  • 150 Silvassa is the capital of?

    Ans : Dadra and Nagar Haveli

"When you discover your mission, you will feel its demand. It will fill you with enthusiasm and a burning desire to get to work on it"

- W. Clement Stone
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.