QUESTION CATEGORIES


General Science (Pages :35)

  • 121 The percentage of light energy fixed in photosynthesis is generally around ?

    Ans : 1%
  • 122 In some plants; water oozes through certain pores in the form of liquid and this phenomenon is called?

    Ans : Guttation.
  • 123 The process by which water diffuses through a semi-permeable membrane from a region of higher concentration of a solution to a region of lower concentration of a solution?

    Ans : OSMOSIS
  • 124 The process by which leaves excretes water through stomata is called ?

    Ans : transpiration process
  • 125 What is responsible for the conduction of water in plants?

    Ans : Xylem
  • 126 Plants get water through the roots because of ?

    Ans : Capillarity
  • 127 The period of long sleep for animals in cold weather when there is no food available is known as ?

    Ans : Hibernation
  • 128 Most poisonous bird and the only known poisonous bird in the world is ?

    Ans : The Hooded Pitohui from Papua New Guinea
  • 129 In plants which carries prepared food from leaves to all parts of plant?

    Ans : Phloem
  • 130 Pollination by animals is called ?

    Ans : Zoophily
  • 131 Pollination by wind is called?

    Ans : Anemophily
  • 132 Pollination by water?

    Ans : Hydrophily
  • 133 Pollination by Bat ?

    Ans : Chiropterephily
  • 134 Pollination between two flowers of one plant

    Ans : Gytanogamy
  • 135 Pollination by insects is called?

    Ans : Entomophily
  • 136 Pollination by birds is called?

    Ans : Ornithophily
  • 137 In Vallisnaria pollination occurs by?

    Ans : Water
  • 138 Blood sucking Leech possess anti coagulant called ?

    Ans : Hirudin
  • 139 What is commonly called 'Nutures plough man'?

    Ans : Earth Worm
  • 140 Insects which feed on waste material such as dead bodies; debris etc are called?

    Ans : Scavengers
  • 141 Highly developed means of communication found in honey bee?

    Ans : Bee dance
  • 142 The pest causing 'Mandari' in coconut trees is called ?

    Ans : Eriophyes guerreronis
  • 143 Study of fish are called ?

    Ans : Ichthyology
  • 144 Which fish is called mosquito fish?

    Ans : Gambusia
  • 145 Which see animal shows parantal care?

    Ans : Hippocampus (sea horse)
  • 146 Which fish was declared as ths;official fish of Kerala in 2010?

    Ans : Etroplus (pearl spot)
  • 147 The aquatic animal with most developed intelli- gence is?

    Ans : Dolphin.
  • 148 The number of chambers in amphibians heart is ?

    Ans : Three.
  • 149 The number of chambers in the heart of reptiles is ?

    Ans : Three.
  • 150 The number of chambers in the heart of a bird is ?

    Ans : Four.

"To understand the heart and mind of a person, look not at what he has already achieved, but at what he aspires to do"

- Kahlil Gibran
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.