QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 121 Where is the headquarters of Oil and National Gas Commission?

    Ans : Dehradun
  • 122 Which is the example of crater lake?

    Ans : Oregon
  • 123 Why are the movements of leaves of the sensitive plant Mimosa pundica?

    Ans : Due to Seismonasty
  • 124 What is the slow wobbling of Earth as it spins on its axis called?

    Ans : Precession
  • 125 Which form an irreversible complex With haemoglobin of blood?

    Ans : Carbon monoxide
  • 126 Which crop are grown mainly in the irrigated areas during Zaid?

    Ans : Moong and Urad
  • 127 Primitive people practice animal rearing in the tropical grasslands of which area?

    Ans : East Africa
  • 128 Kodaikanal; the famous hill-station of South India; is situated on which hills?

    Ans : Palni hills
  • 129 Why can Insects move on the surface of water without sinking?

    Ans : Due to Surface tension of water
  • 130 Neap tides occur during which phase of the moon?

    Ans : First and third quarter
  • 131 Which type of forest exhibits highest bio-diversity?

    Ans : Tropical rain forest
  • 132 Indian Standard Meridian’ passes through which states?

    Ans : UP; MP Orissa and AP
  • 133 Who won the Hockey Gold (men) in the 1992 Barcelona Games?

    Ans : Germany
  • 134 Which tissue is responsible for the secondary growth?

    Ans : Cambium
  • 135 Who was the founder of the Nanda dynasty?

    Ans : Mahapadma Nanda
  • 136 By what name is the Ganga known in Bangladesh?

    Ans : Padma
  • 137 The first Commonwealth Games were held in 1930 Which country hosted the games?

    Ans : Canada
  • 138 In which year was Vande Mataram first sung at the session of the Indian National Congress?

    Ans : 1896
  • 139 Which local wind is not characteristically hot and dry?

    Ans : Mistral
  • 140 Why are the Fundamental Freedoms under Article 19 suspended during emergency?

    Ans : War or external aggression
  • 141 How many Regional Commissions are established by the UN Economic and Social Council?

    Ans : 5
  • 142 Jaspal Rana is a distinguished athlete in which game?

    Ans : Shooting
  • 143 In which year was the Indus Valley Civilisation discovered?

    Ans : 1921
  • 144 Machael Ferrrera is associated with which game?

    Ans : Snooker
  • 145 To which group do the tribals of central and southern India belong?

    Ans : Proto-Australoids
  • 146 Which decade is celebrated as decade of Action for road safety?

    Ans : 2011-2020
  • 147 Which region has internal drainage?

    Ans : Rajasthan
  • 148 What is the major ingredient of leather?

    Ans : Collagen
  • 149 Who was the founder of the second Afghan Empire in India?

    Ans : Sher Shah Suri
  • 150 During the Sangam Age; Uraiyur was the capital of which ruler?

    Ans : Cholas

"When you are inspired by some great purpose, some extraordinary project, all your thoughts break their bounds. Dormant forces, faculties and talents become alive, and you discover yourself to be a greater person by far than you ever dreamed yourself to be"

- Pantanjali

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.