Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 151 Sindhi was included as an official language by amending which schedule in 1967?

    Ans : 8th schedule
  • 152 Term of Comptroller and Auditor General of India is:?

    Ans : 6 years or 65 years of age whichever is earlier
  • 153 Territorial waters of India extends upto how many nautical miles?

    Ans : 12
  • 154 The "Adhikari Thesis" on Pakistan of 1942 was adoped by?

    Ans : The Communist Party of India
  • 155 The ‘Point of Order’ in a parliamentary practice involves?

    Ans : The question of rules of procedure not followed in a particular matter
  • 156 The absolute minimum number of times that Parliament must meet every year is?

    Ans : twice
  • 157 The amendment procedure laid down in the Constitution of India is on the pattern of?

    Ans : Constitution of South Africa
  • 158 The American Constitution came into effect in?

    Ans : 1789
  • 159 The appropriate writ issued by the court to quash the appointment of a person to a public office is that of:?

    Ans : Quo Warranto
  • 160 The Azad Hind Government was announce by Subhash Chandra Bose in?

    Ans : 1943
  • 161 The Azad Hind Government was announce by Subhash Chandra Bose in?

    Ans : 1943
  • 162 The Bombay plan was drawn up in?

    Ans : 1944
  • 163 The British Government announced their decision to grant independence to India on 15th August 1947, on?

    (A) 3rd June
    (B) 1947

    Ans :()

  • 164 The British Parliament passed the Indian Independence Act, based on the Mount-batten Plan, on?

    Ans : 18th July 1947
  • 165 The Cabinet Mission to India was headed by:?

    Ans : Lord Pethick Lawrence
  • 166 The Capital of India was shifted from Calcutta to Delhi in?

    Ans : 1911
  • 167 The Central Audit Machinery is headed by the?

    Ans : Comptroller and Auditor General of India
  • 168 The Central Provinces and Berar are now known as?

    Ans : Madhya Pradesh
  • 169 The Chief Justice of the Supreme Court draws a monthly salary of?

    Ans : Rs 280000
  • 170 The Chief Minister of Union Territory where such a set up exists, is appointed by the:?

    Ans : Lt. Governor
  • 171 The Chief Minister remains in power as along as he enjoys the confidence of the?

    Ans : State Legislative Assembly
  • 172 The Committee, on whose recommendations Panchayatl Raj was introduced in the country was headed by?

    Ans : Balwant Rai Mehta
  • 173 The Comptroller and Auditor-General of India is removed from his office by?

    Ans : The President on the basis of a resolution passed by both the Houses of Parliament by special majority
  • 174 The concept of Constitution first originated in?

    Ans : USA
  • 175 The concept of nomination of members to the Rajya Sabha by the President has been borrowed from the Constitution of?

    Ans : Ireland
  • 176 The concept of Public Interest Litigation originated in:?

    Ans : the United States
  • 177 The concept of Welfare State finds elaboration in the?

    Ans : Directive Principles of State Policy
  • 178 The Constituent Assembly appointed the Linguistic Provinces Commission in the year 1948 to enquire into the desirability of linguistic provinces. Who among the following was the Head of that Commission?

    Ans : Justice S.K. Dhar
  • 179 The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of:?

    Ans : Canada
  • 180 The Constitution provides for a legal adviser to the State Government. He is known as the?

    Ans : Advocate General

"Courage is the greatest of all the virtues. Because if you haven't courage, you may not have an opportunity to use any of the others"

- Samuel Johnson
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.