QUESTION CATEGORIES


Kerala (Pages :39)

  • 151 Which cinema is known as the first superhit of Malayalam Cinema?

    Ans : Jeevitha Nouka (1951)
  • 152 Who was the script writer of the Malayalam filim Neelakuyil?

    Ans : Uroob
  • 153 Who was the director of the Malayalam filim Neelakuyil?

    Ans : P Bhaskaran and Ramu Kariat
  • 154 Which film won the Presidents silver medal for the first time?

    Ans : Neelakuyil
  • 155 Which film is often; considered the first authentic Malayalam film?

    Ans : Neelakuyil
  • 156 Which film is India's first neorealistic film?

    Ans : Newspaper Boy (1958)
  • 157 Which is the first colour film in Malayalam?

    Ans : Kandam Bacha Coat (1961)
  • 158 Who was the director of Chemmeen (1965)?

    Ans : Ramu Kariat
  • 159 Which is the first Malayalam film to win the National Film Award for Best feature film?

    Ans : Chemmeen {based on a story by Thakazhi Sivasankara Pillai}
  • 160 Which is Adoor Gopalakrishnan's first film?

    Ans : Swayamvaram (1972)
  • 161 Which is the first film directed by M T Vasudevan Nair?

    Ans : Nirmalyam
  • 162 Which is the first malayalam cinemascope film?

    Ans : Thacholi Ambu (1978) directed by Navodaya Appachan
  • 163 First 70mm film in Malayalam was?

    Ans : Padayottam (1982)
  • 164 India's first 3-D film was?

    Ans : My Dear Kuttichathan (1984)
  • 165 India's first live action animation hybrid film is?

    Ans : Faaby (1993)
  • 166 Which film directed by Adoor Gopalakrishnan won the British Film Institute; award?

    Ans : Elippathayam (1981)
  • 167 Which is the first film to be nominated for the Academy Award for best Foreign Language Film?

    Ans : Guru directed by Rajiv Anchal
  • 168 Which is the is the second film to be nominated for the Academy Award for best Foreign Language Film?

    Ans : Adaminte Makan Abu
  • 169 Who is the first malayalam actor to win the National Award?

    Ans : PJ Antony (1974; Nirmalyam)
  • 170 Which is the world's first film with a single actor in the star cast?

    Ans : The Guard (2001)
  • 171 The film that has been screened at more international film festivals than any other Who was the director of the malayalam film – Mathilukal?

    Ans : (Adoor Gopalakrishnan;1989)
  • 172 The film that received more international award than any other film in the history of Malayalam cinema is?

    Ans : Piravi (1987 - Shaji N Karun)
  • 173 Who was the first Malayalam actress to win the National award?

    Ans : Sharada (1969; Thulabharam)
  • 174 The year in which Kerala State Film awards were started is?

    Ans : 1969
  • 175 Kerala State Film awards have been bestowed by?

    Ans : Kerala State Chalachitra Academy since 1998
  • 176 The International Film Festival of Kerala; started in 1996; is held annually in?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 177 Which was the first film studio in Kerala?

    Ans : The Travancore National pictures established by JC Daniel in 1926 in Nagarcoil
  • 178 The year in which Kerala State Chalachitra Academy was founded is?

    Ans : Aug-98
  • 179 IFFK stands for?

    Ans : International Film Festival of Kerala
  • 180 In which year Kerala State Film Development Corporation (KSFDC) was founded?

    Ans : 1975

"The path to our destination is not always a straight one. We go down the wrong road, we get lost, we turn back. Maybe it doesn't matter which road we embark on. Maybe what matters is that we embark"

- Barbara Hall
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.