Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 151 In which state is Marutwamala?

    Ans : Tamil Nadu (Kanyakumari district)
  • 152 The king of Travancore who ordered for the imprisonment of Ayya Vaikundar?

    Ans : Swati Tirunal
  • 153 In order to provide opportunity of education for poor children, what was organized by V.T.Bhatathirippad?

    Ans : Begging March (Yachana Yatra
  • 154 In which year Dr.P.Palpu was born?

    Ans : 1863
  • 155 The birth place of C.Kesavan?

    Ans : Mayyanad
  • 156 Who authored ‘Anandasutram’?

    Ans : Brahmananada Sivayogi
  • 157 In which year Narayana Guru did the prathishta of the goddess Sree Sarada at Sivagiri?

    Ans : 1912
  • 158 Who formed ‘Dharmabhata Sangham’ in order to strengthen the activities of SNDP Yogam?

    Ans : T.K.Madhavan
  • 159 In which temple Sree Narayana Guru Installed a slab as idol with the words, “Sathyam’ (Truth), Dharmam (Ethics), Daya (Compassion), Sneham (love)”?

    Ans : Murukkumpuzha
  • 160 The personality who was visited by Narayana Guru at Thiruvannamala, Tamil nadu in 1916?

    Ans : Ramana Maharshi
  • 161 Who is referred to as ‘Sampooranathevan’ in Ayyavazhi mythology?

    Ans : Ayya Vaikuntar
  • 162 The poet who founded a tile factory at Aluva?

    Ans : Kumaranasan
  • 163 Who wrote ‘Adwaitha Chintha Paddhathi?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 164 The real name of Vagbhatananda Gurudevar?

    Ans : V.K.Gurukkal
  • 165 Which is regarded as the first work of Sree Narayana Guru?

    Ans : Gajendramoksham Vanchippatt
  • 166 In which session of the Indian National Congress T.K.Madhavan took initiative to introduce a resolution related to Vaikom Satyagraha?

    Ans : Kakinada
  • 167 In which district was the Perinad strike held?

    Ans : Kollam
  • 168 The real name of Agamananda?

    Ans : Krishnan Nambiathiri
  • 169 The name ‘Nivarthana Prakshobhanam’ (Abstention Movement) was coined by?

    Ans : I.C.Chacko
  • 170 Whose home was ‘Sahithyakudeeram’?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 171 Who called Ayyankali ‘Pulayaraja’?

    Ans : Mahathma Gandhi
  • 172 Sree Narayana Guru gave the message “Organize and strengthen” during the occassion of?

    Ans : Second visit to Sri Lanka
  • 173 ‘Daiva Dasakam’ was authored by?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 174 Who expounded the concept of ‘Aananthajathi’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 175 Who made the inaugural speech on the All Religious Meet held at Aluva which aimed at the promotion of understanding between different religions?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 176 The headquarters of Prathyaksha Raksha Daiva Sabha?

    Ans : Eraviperoor
  • 177 How many people signed the Ezhava Memorial?

    Ans : 13176
  • 178 Sahodaran Ayyappan launched ‘Mishrabhojanam’ programme at Cherayi in?

    Ans : 1917
  • 179 The date of birth of Sree Narayana Guru?

    Ans : 20.08.1856
  • 180 Which was the mouth piece of Abstention Movement?

    Ans : Kerala Kesari

"Man is not a being who stands still, he is a being in the process of becoming. The more he enables himself to become, the more he fulfills his true mission"

- Rudolph Steiner
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.