Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 151 Most chemically reactive element is?

    Ans : Fluorine
  • 152 Second most chemically reactive element?

    Ans : Chlorine
  • 153 The lightest and simplest element?

    Ans : Hydrogen
  • 154 The lightest metal?

    Ans : Lithium
  • 155 The rarest element in the earth?

    Ans : Astatine
  • 156 The heaviest element?

    Ans : Osmium
  • 157 The heaviest gaseous element?

    Ans : Radon
  • 158 First man made element?

    Ans : Technetium
  • 159 Most stable element?

    Ans : Lead
  • 160 The periodic table is divided into 4 main blocks: they are?

    Ans : S block - elements of group 1 and 2; P block - elements of group 13to 18; D block - elements of group 3 to 12; F block - Lanthanides and Actinides
  • 161 The shortest period of the periodic table?

    Ans : First period
  • 162 The longest period of the periodic table?

    Ans : Sixth period
  • 163 Elements with atomic number 57-71 are known as?

    Ans : Lanthanides (rare earths)
  • 164 Elements with atomic number 89-103 are known as?

    Ans : Actinides (radio active rare earths)
  • 165 Total number of elements in periodic table?

    Ans : 118
  • 166 The number of naturally occurring elements?

    Ans : 92
  • 167 The first artificial element?

    Ans : Technetium (Z = 43)
  • 168 Man made elements are known as?

    Ans : Transuranics
  • 169 Who Classified Elements as Metals and non-metals?

    Ans : Lavoisier
  • 170 Who Classified Elements as Triads?

    Ans : Dobereiner
  • 171 Law of octaves was propounded by?

    Ans : John Newland
  • 172 Who Classified Elements based on atomic weight?

    Ans : Mendeleev
  • 173 Who Classified Elements based on atomic number?

    Ans : Moseley
  • 174 Element present in 1; 2 and 13-18 groups are known as;?

    Ans : Representative elements
  • 175 All transitive elements are?

    Ans : Metals
  • 176 Transitive elements form…?

    Ans : Coloured compounds
  • 177 Which element is having the name of earth?

    Ans : Tellurium (52)
  • 178 Which element is having the name of moon?

    Ans : Selenium (34)
  • 179 Which element is having the name of Sun?

    Ans : Helium (2)
  • 180 Which element is having the name of Asteroid?

    Ans : Palladium (46)

"The power of imagination makes us infinite"

- John Muir
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.