Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 151 Which elements is obtained from sea weeds?

    Ans : Iodine
  • 152 What structure is common to both earthworm and cockroach?

    Ans : Ventral nerve cord
  • 153 Which communicable disease is caused by bacteria?

    Ans : Leprosy
  • 154 What is the conversion of Fe++ to Fe+++?

    Ans : Oxidation
  • 155 If a ship moves from freshwater into seawater, what will happen?

    Ans : It will rise a little higher
  • 156 What is the first compound which is fixed during photosynthesis?

    Ans : Glucose
  • 157 The escape velocity from the surface of the earth does not depend on which body?

    Ans : Mass of the body
  • 158 Which is the most unreactive gas?

    Ans : Hydrogen
  • 159 Which causes the disease syphilis?

    Ans : Bacteria
  • 160 Which worm reach into intestine of human by eating leaf?

    Ans : Tape worm
  • 161 Energy produced in nuclear reaction is given by?

    Ans : Einstein’s law
  • 162 In atomic reactors, graphite is used as?

    Ans : Moderator
  • 163 In nuclear reactor, chain reaction is controlled by introducing?

    Ans : Cadmium rod
  • 164 Yellow cake an item of smuggling across border is?

    Ans : Uranium oxide
  • 165 The difference between a nuclear reactor and atomic bomb is that?

    Ans : The chain reaction in nuclear reactor is controlled
  • 166 A radio active substance has a half life of four months. Three-fourth of the substance would decay in?

    Ans : 8 months
  • 167 Formation of cation occurs by?

    Ans : Gain of electron
  • 168 Discovery of the nucleus of an atom was due to the experiment carried out by?

    Ans : Rutherford
  • 169 The concept of dual nature of radiation was proposed by?

    Ans : De-Broglie
  • 170 The atomic orbital is?

    Ans : The region in which there is maximum probability of finding electron
  • 171 Which orbit is Dum-bell shaped?

    Ans : p-orbital
  • 172 Meson was discovered by?

    Ans : Yukawa
  • 173 The photoelectric effect is described as the ejection of electrons from the surface of a metal when?

    Ans : Light of suitable wavelength falls on it
  • 174 The charge on positron is equal to the charge on?

    Ans : Proton
  • 175 Positive ions are formed from neutral atoms by loss of?

    Ans : Electrons
  • 176 Cathode rays are?

    Ans : Stream of electrons
  • 177 How many electrons are there in Na+?

    Ans : 10
  • 178 How many moles are there in 140 g of Si(atomic mass of silicon is 28)?

    Ans : 5
  • 179 Nuclear particles responsible for holding all nucleons together are?

    Ans : Mesons
  • 180 Cathode rays can be deflected by?

    Ans : Both types of fields

"God is the mind that imagines physical reality. We are each like a cell in that mind"

- Peter shepherd
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.