QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 151 Indian Army’s School of Artillery is located at which place?

    Ans : Deolali
  • 152 97% of the atmosphere lies within how many kilometers of the surface of the earth?

    Ans : 5 km
  • 153 On the death of Gandhiji; who said that “The light has gone out of our lives…..”?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 154 Which religion was patronised by Rashtrakutas?

    Ans : Jainism
  • 155 From which sector is the largest contribution in India’s National Income?

    Ans : Tertiary sector
  • 156 Who were the first Europeans to set up sea trade centers in India?

    Ans : The Portuguese
  • 157 Rupee was devalued by what percent in July 1991?

    Ans : 20 Percent
  • 158 In our houses we get 220 V A. C What does the value 220 represent?

    Ans : Effective voltage
  • 159 Which rural bank has been named after a river?

    Ans : Varada Grameen Bank
  • 160 Which is an insectivorous plant?

    Ans : Nepenthes
  • 161 First Telephone line was started between Kolkata and Diamond Harbour?

    Ans : 1851
  • 162 When Abdur Razzak from Persia visited Hampi; who was the ruler of Vijayanagar in South India?

    Ans : Devaraya II
  • 163 Which States has granted Sanskrit language the status of the second official language of the State?

    Ans : Uttarakhand
  • 164 Which sector is the largest emitter of greenhouse gases in India?

    Ans : Electric power generation
  • 165 Which naturally occurring element in the rice husk makes it termite resistant?

    Ans : Silicon
  • 166 When it is 12:00 noon in India; what would be the time in San Francisco (USA)?

    Ans : 8 : 30 p.m. of previous day
  • 167 In whose court was a Chinese embassy sent by Tang emperor?

    Ans : Harshavardhana
  • 168 To which duties is the system of value added taxation applicable?

    Ans : Excise duties
  • 169 Which state is with the largest area under waste land?

    Ans : Jammu and Kashmir
  • 170 Aretes are sharp ridges which develop between adjacent?

    Ans : Cirques
  • 171 Who was the first woman minister of a state?

    Ans : Rajkumari Amrit Kaur
  • 172 Which phenomena can not be attributed to the refraction of light?

    Ans : Redshift
  • 173 Who sings on One-rupee currency notes?

    Ans : Finance Secretary of India
  • 174 Which Ashokan inscription gives an account of the Kalinga war and its effects?

    Ans : Minor Rock Edict XIII
  • 175 Meghnad Saha is known for his contribution in which field?

    Ans : Physics
  • 176 Which oil fields of India is the oldest and still producing oil?

    Ans : Digboi
  • 177 Which was the capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh?

    Ans : Lahore
  • 178 Michael Ferreira is associated with which game/sport?

    Ans : Billiards
  • 179 In which vally is the Himalayan pass Shipki La located?

    Ans : Sutlej valley
  • 180 Which writ is a bulwark of personal freedom?

    Ans : Habeas Corpus

"Live life as though nobody is watching, and express yourself as though everyone is listening"

-  Nelson Mandela
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.