QUESTION CATEGORIES


Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 181 The Crown took the Government of India into its own hands by:?

    (A) Government of India Act
    (B) 1858

    Ans :()

  • 182 The demand for the Constituent Assembly was put forward by the Indian National Congress in 1936 at its session held at:?

    Ans : Lucknow
  • 183 The distribution of seats of the Parliament are based on which of the following census?

    Ans : 1971
  • 184 The Election Commission of India operates under which article of Indian Constitution?

    Ans : Article 324
  • 185 The Estimates Committee consists of?

    Ans : 30 members from Lok Sabha
  • 186 The First Amendment introduced in 1951 added a new Schedule to the Constitution. It is the __ Schedule.?

    Ans : Ninth
  • 187 The first Backward Classes Commission was set up by a presidential orde on 29 January 1953, headed by?

    Ans : Kaka Kalelkar
  • 188 The first Chairman of the Planning Commission was?

    Ans : Jawaharlal Nehru
  • 189 The first Chairman of the Rajya Sabha was?

    Ans : Dr S Radhakrishnan
  • 190 The first ever meeting of the Union Cabinet outside New Delhi was held in?

    Ans : Sariska
  • 191 The first general elections in India were held in:?

    Ans : 1951
  • 192 The first Governor ever to be dismissed by the President was?

    Ans : Prabhudas Patwari
  • 193 The first Home Minister and Deputy Prime Minster of free India was?

    Ans : Sardar Vallabh Bhai Patel
  • 194 The first Independence Day (August 15, 1947) fell on a?

    Ans : Friday
  • 195 The First Indian to become the Comptroller and Auditor General of India was?

    Ans : CV Narahari Rao
  • 196 The first linguistic State, born in 1953, was?

    Ans : Andhra
  • 197 The First National Emergency declared in October 1962 lasted till?

    Ans : 10th January 1968
  • 198 The first no confidence motion moved in the Lok Sabha after independence was in the year:?

    Ans : 1963
  • 199 The first Prime Minister of Jammu and Kashmir was?

    Ans : Sheikh Mohammad Abdullah
  • 200 The first State to become bifurcated after independence was:?

    Ans : Madras
  • 201 The first woman film star nominated/ elected to the Rajya Sabha was:?

    Ans : Nargis Dutt
  • 202 The foundations for the federal system in the Indian Constitution were laid in the?

    (A) Government of India Act
    (B) 1935

    Ans :()

  • 203 The French Settlement of Pondicherry (now, Puducherry) was ceded to India by the French Government in?

    Ans : 1954
  • 204 The Fundamental Duties are inspired by which country?

    Ans : USSR (Now Russia)
  • 205 The Fundamental Right to __ has been deleted by the _ Amendment Act.?

    Ans : property; 44th
  • 206 The gestation period of the Indian Constitution was?

    Ans : 2 years 11 months 18 days
  • 207 The Governor of which State has been vested with special powers regarding scheduled tribal areas?

    Ans : Arunachal Pradesh
  • 208 The Head of the State of Jammu and Kashmir was redesignated Governor in 1965. Earlier, he was known as?

    Ans : Sadar-i-Riyasat
  • 209 The High Court of Uttar Pradesh is located in?

    Ans : Allahabad
  • 210 The highest position in the country an IAS officer can aspire for is?

    Ans : Cabinet Secretary

"The deepest longing in the human breast is the desire for appreciation"

- William James
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.