Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 181 Which river was known as ‘Baris’ in ancient times?

    Ans : Pamba
  • 182 The region known as ‘Porainadu’ in Sangam age?

    Ans : Palakkad
  • 183 Edakkal Caves are in the district of?

    Ans : Wayanad
  • 184 In which century Kathakali was originated?

    Ans : 17th
  • 185 In which district is Agasthyarkootam?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 186 In which district is Athirappally- Vazhachal waterfalls?

    Ans : Thrissur
  • 187 In which district is Kuruva island?

    Ans : Wayanad
  • 188 In which district is Sankhumukham beach?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 189 In which district is Thattekkad bird santuary?

    Ans : Ernakulam
  • 190 In which lake is Pathiramanal island?

    Ans : Vembanad
  • 191 In which place is Papanasam beach?

    Ans : Varkala
  • 192 Payyoli beach is in the district of?

    Ans : Kozhikode
  • 193 Pookkode lake is in the district of?

    Ans : Wayanad
  • 194 Satvikam, Angikam, Vachikam and Aharyam are four types of?

    Ans : Acting
  • 195 Subhadradhananjayam and Thapathisamvaranam were written by?

    Ans : Kulasekharavarma
  • 196 Summer station of erstwhile princely state of Travancore, situated in Idukky district?

    Ans : Peerumedu
  • 197 Swati Thirunal constructed ‘Kuthira Malika’ at?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 198 Thankassery light house is in the district of?

    Ans : Kollam
  • 199 The exponent of Kathakali?

    Ans : Kottarakkara Thampuran
  • 200 The first person in Kerala to write Sanskrit Drama?

    Ans : Saktibhadran
  • 201 The mudras of ‘Kathakali’ are adopted from?

    Ans : Koodiyattam
  • 202 The place known as ‘little Mecca’?

    Ans : Ponnani
  • 203 Where is ‘Joothakkunnu’ in Kerala?

    Ans : Chavakkad
  • 204 Which art form is exclusively performed by the members of Chakyarkooth?

    Ans : Koodiyattam
  • 205 Which palace is in Tamil Nadu but it is owned by the Government of Kerala?

    Ans : Padmanabhapuram
  • 206 Who renovated the Krishnapuram palace?

    Ans : Marthandavarma
  • 207 Primitive form of Kathakali?

    Ans : Ramanattam
  • 208 The literary part of Kathakali?

    Ans : Attakkatha
  • 209 A dance form evolved in Kerala under the patronage of Christian Church?

    Ans : Chavittunatakam
  • 210 Ammannur Madhava Chakyar is related to?

    Ans : Koodiyattom

"Poor is the man whose pleasures depend on the permission of another"

- Madonna
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.