Renaissance of Kerala (Pages :23)

  • 181 Whom Dr.Palpu called ‘Periya Swami’?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 182 Who authored ‘Sivayogarahasyam’?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 183 The founder of All Travancore Muslim Mahajanasabha?

    Ans : Vakkom Moulavi
  • 184 Atmopadeshasatakam was authored by?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 185 Who was the first to introduce the system called “A school along with every church”?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 186 Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?

    Ans : Bodhananda
  • 187 Who started Araya Service Society?

    Ans : Dr.Velukutty Arayan
  • 188 Who was the president of the Guruvayur Satyagraha Committee?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 189 The newspaper which provided propaganda for Malayali Memorial?

    Ans : Malayali
  • 190 For the installation of idol in which temple, Sree Narayana Guru reached there with Chattampi Swamikal?

    Ans : Poothotta Sree Vallabheswara Temple
  • 191 Who was the first secretary of Ananda Maha Sabha?

    Ans : Rama Panicker
  • 192 Who ousted god from the centre and placed mind in its place?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 193 Name the leader related to the ‘Muthukulam Speech’ of 1947?

    Ans : Mannath Padmanabhan
  • 194 ‘Navamanjari’ written by Sree Narayana Guru is dedicated to?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 195 Cochin Pulaya Maha Sabha was founded by?

    Ans : Pandit Karuppan
  • 196 ‘Prachina Malayalam’ was authored by?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 197 Which organisation inspired Ayyan Kali to establish Sadhujana Paripalana Sangham?

    Ans : SNDP Yogam
  • 198 From where Mithavadi was published under the editorialship of C.Krishnan?

    Ans : Kozhikode
  • 199 The book ‘Christumathachedanam’ was written by?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 200 The year of Perinad Revolt led by Ayyankali?

    Ans : 1915
  • 201 Who undertook a studentship in poetry under Manamboor Govindan Asan?

    Ans : Kumaranasan
  • 202 The work of Kumaranasan that depicts the fact ‘Mamsanibhadamalla ragam’ (Love is not an artifact of flesh)?

    Ans : Leela
  • 203 “Here I met a remarkable man” About whom Swami Vivekananda made this comment on hearing the clarifications on ‘Chinmudra’?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 204 Who proclaimed It is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 205 The famous journalist whose final resting place is Payyambalam in Kannur?

    Ans : K.Ramakrishna Pillai
  • 206 The leader of renaissance who formerly worked a head loader during the construction of Government Secretariat building in Thiruvananthapuram?

    Ans : Chattampi Swamikal
  • 207 Who authored ‘Athmanuthaapam’?

    Ans : Kuriakose Elias Chavara
  • 208 In which year was the Villuvandi yatra of Ayyankali?

    Ans : 1893
  • 209 At present the mouth piece of Sree Narayana Dharma Paripalana Yogam?

    Ans : Yoganadam
  • 210 Who wrote with the pen name ‘Keralan’?

    Ans : K.Ramakrishna Pillai

"Courage is not the absence of fear, but rather the judgement that something else is more important than fear"

- Ambrose Redmoon
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.