Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 181 Which elements were named to honour women?

    Ans : Curium (96) & Meitnerium (109)
  • 182 Which element is having the name of Ceres?

    Ans : Cerium(58)
  • 183 Which element is having the Name of Uranus?

    Ans : Uranium (92)
  • 184 Which element is having the Name of Neptune?

    Ans : Neptunium (93)
  • 185 Which element is having the Name of Pluto?

    Ans : Plutonium (94)
  • 186 The ability of an atom to accept the electrons during molecular bond formulation is known as?

    Ans : Electro negativity
  • 187 Electro negativity was discovered by?

    Ans : Linus Pauling
  • 188 Electro negativity scale was invented by?

    Ans : Linus Pauling
  • 189 The element which has most electro negativity?

    Ans : Fluorine
  • 190 The elements which have least electro negativity?

    Ans : Francium; Caesium
  • 191 Two types of reactions are?

    Ans : Physical and Chemicalreactions
  • 192 A reaction in which no new substance is produced is called .?

    Ans : Physical reaction
  • 193 The process by which one or more substances get transformed into a new substance is called?

    Ans : Chemical reaction
  • 194 Chemical reaction in which heat is released?

    Ans : Exothermic reaction
  • 195 Chemical reaction in which heat is absorbed?

    Ans : Endothermic reaction
  • 196 Chemical reaction that involves the loss of electrons?

    Ans : Oxidation
  • 197 Chemical reaction that involves the gain of electrons?

    Ans : Reduction
  • 198 Chemical reaction in which electric energy is either absorbed or released?

    Ans : Electro chemical reaction
  • 199 Chemical reaction in which light energy is either absorbed or released?

    Ans : Photochemical reaction
  • 200 The ability of an atom to donate electrons is called?

    Ans : Electro positivity
  • 201 Union of atoms of two or more elements by mutual attraction?

    Ans : Chemical Bonding
  • 202 Two types of Bonds are :?

    Ans : Ionic Bond or Electro Valent Bond & (ii) Covalent bond
  • 203 The bond formed by transferring electrons from an atom to another?

    Ans : Ionic Bond
  • 204 Ionic bond was proposed by?

    Ans : Kossel
  • 205 The bonds formed by sharing of electrons between the atoms is called?

    Ans : Covalent bond
  • 206 Which is the strongest bond?

    Ans : Covalent bond
  • 207 Which is the weakest bond?

    Ans : Vander Waals Bond
  • 208 The study of metals and the overall process by which metals are extracted from its ores are called?

    Ans : Metallurgy
  • 209 The elements which lose electrons in chemical reaction are called?

    Ans : Metals
  • 210 First metal discovered by man?

    Ans : Copper

"Love is a promise, love is a souvenir, once given never forgotten, never let it disappear"

- John Lennon
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.