Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 181 Structure of solids is investigated by using?

    Ans : X-rays
  • 182 The most suitable unit for expressing nuclear radius is?

    Ans : Fermi
  • 183 Erg sec is the unit of?

    Ans : Planck’s constant
  • 184 Maxwell is the unit of?

    Ans : Magnetic flux
  • 185 Unit of solid angle is?

    Ans : Steradian
  • 186 Pick out the only scalar quantity?

    Ans : Power
  • 187 Five equal forces of 10 N each are applied at one point and all are lying in one plane. If angles between them are equal, the resultant of these forces wil be?

    Ans : Zero
  • 188 Bernoulli’s principle does not explain?

    Ans : Lift of a jet
  • 189 An ideal liquid flows through a horizontal tube of variable diameter. The pressure is lowest where the?

    Ans : Velocity is highest
  • 190 When a fluid passes through the constricted part of a pipe its?

    Ans : Velocity increases and pressure decreases
  • 191 The rate of leak from a hole in a tank is?

    Ans : More if situated near the bottom
  • 192 Dynamic lift is related to?

    Ans : Bernoulli’s theorem
  • 193 A gale blows over a house. The force due to the gale on the roof is?

    Ans : In the upward direction
  • 194 A large tank having a small hole at the bottom is filled with water to a height h. if the stream of water coming out of the hole is directed vertically upwards it will?

    Ans : Rise to height h
  • 195 The velocity of flow of a liquid through an orifice at the bottom of a tank depends on the?

    Ans : Both (b) and (c)
  • 196 An application of bernoulli’s equation for fluid flow is found in?

    Ans : Dynamic lift of an aeroplane
  • 197 What is the SI unit of pressure?

    Ans : Pascal
  • 198 Maxwell is the unit of?

    Ans : Magnetic flux
  • 199 Pick out the only scalar quantity?

    Ans : Power
  • 200 An object with a constant speed?

    Ans : Is always accelerated
  • 201 Distance of stars is measured in?

    Ans : Light year
  • 202 Earliest thermometer was developed by?

    Ans : Galileo
  • 203 SI unit of temperature is?

    Ans : Kelvin
  • 204 The correct value of 00C on the Kelvin scale is?

    Ans : 27.315K
  • 205 The change in temperature of a body is 500C. the change on Kelvin scale is?

    Ans : 50K
  • 206 The temperature of a gas is measured with a?

    Ans : Pyrometer
  • 207 The temperature of the sun is measured with?

    Ans : Pyrometer
  • 208 Fahrenheit scale divides two fixed points into?

    Ans : 180 Parts
  • 209 SI unit of heat is?

    Ans : Joule
  • 210 When an object is heated, the molecules of that object?

    Ans : Began to move faster

"It is astonishing what an effort it seems to be for many people to put their brains definitely and systematically to work"

- Thomas Alva Edison
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.