QUESTION CATEGORIES


General Science (Pages :35)

  • 181 Vitamin A; D; E;K are fat soluble whereas vitamin B complex and C are ?

    Ans : Water soluble.
  • 182 Xerophthalmia and Nightblindness are caused due to the deficiency of ?

    Ans : Vitamin A
  • 183 Which vitamin is considered both as a vitamin and hormone?

    Ans : Vitamin D
  • 184 Which Vitamin is essential for blood coagulation?

    Ans : Vitamin K.
  • 185 Vitamin A is also called?

    Ans : Retinol
  • 186 VitaminB1 is also called?

    Ans : Thiamine
  • 187 Vitamin C is also called?

    Ans : Ascorbic Acid
  • 188 Vitamin D is also called?

    Ans : Calciferol
  • 189 Vitamin B2 is also called?

    Ans : Riboflavin
  • 190 Vitamin E is also called?

    Ans : Tocopherol
  • 191 Vitamin B12 is also called?

    Ans : Cobalamins
  • 192 Vitamin K is also called?

    Ans : Phylloquinone
  • 193 Vitamin B5 is also called?

    Ans : Pantothenic acid
  • 194 Vitamin B7 is also called?

    Ans : Biotin
  • 195 Vitamin B6 is also called?

    Ans : Pyridoxine
  • 196 Vitamin B3 is also called?

    Ans : Niasin
  • 197 Vitamin B9 is also called?

    Ans : Folic acid
  • 198 Milk is a rich source of all vitamins except ?

    Ans : Vitamin C.
  • 199 The name 'vitamin' is coined by ?

    Ans : J.Funk (1912)
  • 200 Excessive intake of polished rice causes deficiency of which vitamin ?

    Ans : B1 (Thiamine)
  • 201 Deficiency of Vitamin B1 (Thiamine) causes?

    Ans : Beri Beri
  • 202 Vitamin B3 (Niacin) deficiency causes?

    Ans : Pellagra
  • 203 Vitamin B4deficiency causes ?

    Ans : Anemia
  • 204 Vitamin C deficiency causes?

    Ans : Scurvy
  • 205 Vitamin D deficiency causes?

    Ans : Rickets
  • 206 Ability of organism to prepare its own food ?

    Ans : Autotrophic
  • 207 Organism is unable to prepare its own food is called?

    Ans : Heterotrophic
  • 208 World's first heart transplantation was performed on 3rd December 1967 by?

    Ans : Christian Bernard.
  • 209 Who performed India's first heart transplantation on 3rd August 1994?

    Ans : Dr. Venugopal of All India Institute of Medical Science
  • 210 The first heart transplantation in Kerala was conducted at Cochin Medical Trust Hospital under the guidance of ?

    Ans : Dr. Jose Chacko Periyapuram.

"To speak gratitude is courteous and pleasant, but to live gratitude is to touch heaven"

- Johannes A. Gaertner
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.