QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 181 The United Nations declared 2013 as the International Year of which coperation?

    Ans : Water Cooperation
  • 182 During the Mughal rule; by which name was the copper coin known?

    Ans : Dam
  • 183 Which Public Sector bank’ emblem figures a dog and the words ‘faithful; friendly’ in it?

    Ans : Syndicate Bank
  • 184 Buddha and Mahavira died during which reign?

    Ans : Ajatashatru
  • 185 Fluorescent tubes are fitted with a choke. What does the choke coil?

    Ans : Reduces current in the circuit
  • 186 Which natural region is best known for the production of grapes?

    Ans : Mediterranean
  • 187 Why are Clear nights cooler than cloudy nights?

    Ans : Because of radiation
  • 188 What is a glass sided tank; bowl in which aquatic animals live?

    Ans : Aquarium
  • 189 Which structure was constructed by Emperor Akbar in Fatehpur Sikri?

    Ans : Panch Mahal
  • 190 On which bank is Hampi is situated?

    Ans : Tungabhadra
  • 191 Where is the headquarters of International Olympic Committee?

    Ans : At Lausanne (Switzerland)
  • 192 Who was the first monarch of Magadh kingdom In the sixth century B.C.?

    Ans : Bimbisara
  • 193 Which works is ascribed to the famous poet Rajasekhara?

    Ans : Karpurmanjari
  • 194 The year 1995 is the golden Jubilee year of which international organisations?

    Ans : UNO
  • 195 Which is poorest state in India?

    Ans : Orissa
  • 196 The source of India’s sovereignty lies in which thing?

    Ans : Preamble to the Constitution
  • 197 Who has scored the slowest century in the test cricket?

    Ans : Mudassar Nazar
  • 198 In which latitudes largest quantities of bauxite is found?

    Ans : Tropical latitudes
  • 199 The Karakoram Highway connects which pairs of countries?

    Ans : China-Pakistan
  • 200 Which Gupta ruler was related to the Licchavis on his mother's side?

    Ans : Samudragupta
  • 201 Which helped to develop close ties between the government and the masses?

    Ans : Ryotwari Settlement
  • 202 Where is the average annual rainfall highest?

    Ans : Shillong
  • 203 Insects that can transmit diseases to human are referred to as which name?

    Ans : Vectors
  • 204 Which craftsmanship was not practised by the Aryans?

    Ans : Blacksmith
  • 205 Total number of Postal Zones?

    Ans : 8
  • 206 What is the main constituent of vinegar?

    Ans : Acetic acid
  • 207 Which mammal rolls itself into ball at the time of danger?

    Ans : Hedgehog
  • 208 In which Photosynthesis occurs?

    Ans : Chloroplast
  • 209 What is the permissible level of noise in a silent zone at daytime?

    Ans : 75 dB.
  • 210 Where will the winter youth Olympics Games 2016 be held?

    Ans : Lillehammer

"It's not what we do once in a while that shapes our lives. It's what we do consistently"

-  Anthony Robbins
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.