QUESTION CATEGORIES


Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 211 The idea of ‘Single Citizenship’ taken from which country?

    Ans : Britain
  • 212 The idea of Lokpal is taken from?

    Ans : Scandinavian Countries
  • 213 The idea of the Constitution of India was first of all given by:?

    Ans : M.N. Roy
  • 214 The Indian Army General who had earned the sobriquet 'Sparrow' was?

    Ans : Rajinder Singh
  • 215 The Indian Constitution comprises of?

    (A) 395 Articles
    (B) 22 Parts and 12 Schedules

    Ans :()

  • 216 The Indian Constitution has borrowed the ideas of Preamble from the:?

    Ans : Constitution of USA
  • 217 The Indian National Congress lost power at the Centre in the general elections held in?

    Ans : 1977
  • 218 The inspiration of 'Liberty, Equality and Fraternity' was derived from:?

    Ans : French revolution
  • 219 The jurisdiction of the Supreme Court of India is three fold viz?

    (A) Original
    (B) appellate and advisory

    Ans :()

  • 220 The largest committee of Parliament of India is:?

    Ans : Estimates Committee
  • 221 The lengthiest amendment (dubbed as a 'mini-Constitution' by some political pundits) to the Constitution tUl date is the?

    Ans : 42nd Amendment
  • 222 The list of items which may be entrusted to the Panchayats is given in the:?

    Ans : Eleventh Schedule
  • 223 The Mandal Commission Report pertains to reservation of jobs for?

    Ans : backward classes
  • 224 The members of the Legislative Council appointed by the Governor shall have special knowledge or practical experience in respect of such matters as?

    (A) Literature
    (B) Science
    (C) Art
    (D) Co-operative movement and Social Service

    Ans :()

  • 225 The minimum age prescribed for appointment as a Judge of the Supreme Court is?

    Ans : No minimum age
  • 226 The minimum age prescribed for election as a member of panchayat is?

    Ans : 21 years
  • 227 The nationalist demand for a Constituent Assembly was for the first time conceded by the British Government, though indirectly and with reservations in the:?

    Ans : August Offer
  • 228 The 'Noakhali day was observed on?

    Ans : 25 October 1946
  • 229 The number of representatives from Nagaland to the Rajya Sabha is?

    Ans : 1
  • 230 The office of Governor General of India was created by:?

    (A) Government of India Act
    (B) 1858

    Ans :()

  • 231 The only President of India who was elected unopposed is:?

    Ans : Neelam Sanjiva Reddy
  • 232 The original Constitution provided for ___ Judges besides the Chief Justice for the Supreme Court of India.?

    Ans : 7
  • 233 The Parliament of Japan is called the?

    Ans : Diet
  • 234 The power to determine the number of judges in a High Court lies with the?

    Ans : President of India
  • 235 The power to make rules for the transaction of the business of the Government of Indian and for the allocation of business among Ministers lies with the?

    Ans : President
  • 236 The powers of the Election Commission are given in which of the following Articles of the Constitution?

    Ans : 324
  • 237 The President of India can issue a proclamation of National Emergency only on the written recommendation of?

    Ans : The Cabinet consisting of only Cabinet Ministers of the Union
  • 238 The President of India had referred the Ayodhya issue to the Supreme Court of India under Article __ of the Constitution.?

    Ans : 143
  • 239 The President of India has the power to take over the administration of a State if its Government cannot be carried on, according to the provisions of?

    Ans : Article 356
  • 240 The principal language of Lakshadweep is?

    Ans : Malayalam

"The most wasted day of all is that on which we have not laughed"

- Nicholas Chamfort
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.