QUESTION CATEGORIES


Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 211 The tornadoes are very strong tropical cyclones originating in which sea?

    Ans : Caribbean sea
  • 212 What is the intermediate tier of the Panchayati Raj System called?

    Ans : Panchayat Samiti
  • 213 Which is the smallest water body?

    Ans : Japan Sea
  • 214 Which is a human right as well as a fundamental right under the Constitution of India?

    Ans : Right to Education
  • 215 If the temperature inside a room is increased; what will be the relative humidity?

    Ans : Decrease
  • 216 Which is used as a filler in rubber tyres?

    Ans : Carbon black
  • 217 Which climate best suited for horticulture?

    Ans : Mediterranean
  • 218 The great grammarian Patanjali of ancient India was whose contemporary?

    Ans : Pushyamitra Sunga
  • 219 What is the minimum age required for becoming the Prime Minister of India?

    Ans : 25 years
  • 220 Rajasansi Airport is at?

    Ans : Amritsar; Punjab
  • 221 How is the standard of living in a country represented?

    Ans : Per capita income
  • 222 The Lord of Rings The Return of the King won Oscar award in how many categories?

    Ans : 11
  • 223 On the 21st June; the day light is seen at the North Pole for how many hours?

    Ans : 24 hrs.
  • 224 For which sport is the Val Barker Cup awarded in the Olympic Games?

    Ans : Boxing
  • 225 Which country has hosted the Asian Games for maximum number of times?

    Ans : Thailand
  • 226 Who has written the famous book ‘Mankind and Mother Earth?

    Ans : Bertrand Russell
  • 227 Theosophist; educationist and Indian’ national leader’. To whom is this description?

    Ans : Annie Besant
  • 228 Planning in India derives its objectives from which policy?

    Ans : Directive Principles of State policy
  • 229 Which oceans does not have a north south submarine ridge?

    Ans : Pacific ocean
  • 230 In which does the subject of Co-operative Societies fall?

    Ans : Concurrent List
  • 231 Which transition metal is in liquid state?

    Ans : Mercury
  • 232 Which sea in without a coast line?

    Ans : Saragossa sea
  • 233 What is the average fat content in buffalow milk?

    Ans : 7.20%
  • 234 Which metal is non toxic in nature?

    Ans : Gold
  • 235 Who appoints the Chairman of the UPSC?

    Ans : President
  • 236 In which part was the Nagar style of architecture develop mostly?

    Ans : South India
  • 237 Economic Planning is a subject of which list?

    Ans : Union List
  • 238 Entamoeba histolytica is found in which part of man?

    Ans : Intestine
  • 239 Uplift of the backward classes was the main programme of which famay?

    Ans : Satyashodhak Samaj
  • 240 Ictheologists study what?

    Ans : Fish

"All problems become smaller if you don't dodge them, but confront them"

- William F. Halsey
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.