Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2521 The first Kerala cricket player who played in Indian cricket team?

    Ans : Tinu Yohannan
  • 2522 The first private T.V channel?

    Ans : Asianet
  • 2523 First Cinema Studio?

    Ans : Udhaya Studio (Allapuzha)
  • 2524 First Teak plantation?

    Ans : Nilambur
  • 2525 First Ltd Company?

    Ans : Punalur Paper Mill
  • 2526 First Women Governor?

    Ans : Jyothi Venkitachellam
  • 2527 First women high court judje?

    Ans : jestice anna chandy
  • 2528 First Mosque?

    Ans : Cheraman Juma Masjid; Kodugalloor
  • 2529 First Electronic Park?

    Ans : Technopark (Trivandrum)
  • 2530 First Jail?

    Ans : Kozikode(1837)
  • 2531 First Malayalam filim got Presidents goldmedal?

    Ans : Chemmeen
  • 2532 First person who got Saraswathy Samman?

    Ans : Balamaniyamma
  • 2533 First Political Drama?

    Ans : Pattabhakki
  • 2534 First malayalee chief justice of Supreame Court?

    Ans : Justice K.G.Balakrishnan
  • 2535 Whose famous saying is “One Caste, one Religion, one God for man”?

    Ans : Sree Narayana Guru
  • 2536 Sree Narayana Guru attained Samadhi at?

    Ans : Varkala in 1928
  • 2537 Who was the founder of the Sidhasramam at Alathur?

    Ans : Brahmananda Sivayogi
  • 2538 Who was the founder of the organisation called “Samatva Samajam”?

    Ans : Vaikunta Swami
  • 2539 When did S.N.D.P. Yogam come in to existence?

    Ans : 15-May-03
  • 2540 The first annual session of SNDP Yogam was held in?

    Ans : 1904 at Aruvipuram
  • 2541 Who started the newspaper called “Sujananandini”?

    Ans : Kesavan Asan
  • 2542 Kerala Kaumudi was started by?

    Ans : C.V. Kunhiraman from Mayyanad in 1911
  • 2543 Real name of Chattampi Swamikal?

    Ans : Kunjan Pillai
  • 2544 Founder of the Vidhya Poshini Sabha?

    Ans : Sahodaran Ayyappan
  • 2545 Pattini Jatha was led by?

    Ans : AK Gopalan in July 1936 from Kannur to Chennai
  • 2546 Yachana Yathra was led by?

    Ans : VT Bhattathrippadu in 1931 from Trichur to Chandragiri
  • 2547 The Kayyur Riot against caste system and imperialism was on?

    Ans : 28 March 1941 in Kasargode
  • 2548 Vaikkam Sathyagraha lasted for?

    Ans : 20 months
  • 2549 Gandhiji called Ayyankali?

    Ans : Pulaya Raja
  • 2550 Chattampi Swami Memorial is situated at?

    Ans : Panmana

"All I would tell people is to hold onto what was individual about themselves, not to allow their ambition for success to cause them to try to imitate the success of others. You've got to find it on your own terms"

- Harrison Ford
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.