Basic Facts about Kerala (Pages :86)

  • 2551 Gandhiji visited Sree Narayana Guru in?

    Ans : 1925 at Sivagiri
  • 2552 The organisation formed by the Namboothiris for social reform?

    Ans : Yogakshema Movement
  • 2553 Yogakshema Movement was started in?

    Ans : 1908
  • 2554 Guruvayur Satyagraha was started on?

    Ans : 1-Nov-31
  • 2555 Who formed the “Sahodara Sangham”?

    Ans : K. Ayyappan
  • 2556 Who was the leader of the ‘Guruvayur Satyagraha’?

    Ans : K. Kelappan
  • 2557 Who founded the “Sadhu Jana Paripalana Yogam”?

    Ans : Ayyankali
  • 2558 Who popularised Arabic- Malayalam by publishing an Arabic- Malayalam monthly called ‘Al-Islam’?

    Ans : Vakkam Abdul Khadir Maulavi
  • 2559 When was the Nanjanad Vellala Act passed?

    Ans : 1926
  • 2560 Which was hailed as “the Magna Carta of the Travancore ryots”?

    Ans : Pandara Pattom Proclamation
  • 2561 The Chief Minister who became the Chief Minister for the maximum number of times?

    Ans : K. Karunakaran (4 times)
  • 2562 The Chief Minister who ruled for the longest term?

    Ans : E.K. Nayanar
  • 2563 The first Chief Minister who completed the term of five years?

    Ans : C. Achuthamenon
  • 2564 The oldest person to become the Chief Minister?

    Ans : V.S. Achuthanandan
  • 2565 First Chief Minister of Kerala who lost power through article 356?

    Ans : EMS Namboothiripad
  • 2566 Only person to head the Ministeries of Travancore, Thiru-Kochi and Kerala?

    Ans : Pattam A. Thanu Pillai
  • 2567 First to become Chief Minister after holding the post of Speaker?

    Ans : C. H. Muhammed Koya
  • 2568 First Raja Sabha Member to become Kerala Chief Minister?

    Ans : C. Achuthamenon
  • 2569 First Central Cabinet Minister from Kerala?

    Ans : Dr. John Mathai (1947 -50)
  • 2570 First woman Central Minister from Kerala?

    Ans : Lakshmi N. Menon
  • 2571 Present Kerala Secretariat building was built in?

    Ans : 1869
  • 2572 Who is popularly known as the Jhansi of Travancore?

    Ans : Accama Cherian
  • 2573 Kerala Pradesh Congress Committee was formed in?

    Ans : 1925 with K. Madhavan as its Secretary
  • 2574 The first trade union in Kerala?

    Ans : The Travancore Labour Association (1922)
  • 2575 Kerala History Museum is located at?

    Ans : Edappalli; Ernakulam

"Your big opportunity may be right where you are now"

- Napoleon Hill
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.