Basic General Knowledge (Pages :442)

  • 241 Who is the author of “August Coup”?

    Ans : Mikhail S.Gorbachev
  • 242 The revolts against the British in Malabar were organised by?

    Ans : KeraIa Varma Pazhassi Raja of Kottayam Royal Family.
  • 243 Organism is unable to prepare its own food is called?

    Ans : Heterotrophic
  • 244 Who is the author of “Ponni “?

    Ans : Malayattoor Ramakrishnan
  • 245 Name the digestive enzyme that converts Peptides to amino acids is?

    Ans : Erepsin
  • 246 Who is the author of “Candida”?

    Ans : George Bernard Shaw
  • 247 Who is the author of “Bliss was it in that Dawn”?

    Ans : Minoo Masani
  • 248 Who is the author of Death and After ?

    Ans : Just. Y.R. Krishna lyer
  • 249 The IBAN concept was developed by ?

    Ans : The European Committee for Banking Standards (ECBS) and the International Standards Organisation (ISO)
  • 250 Presence of blood in urine is called?

    Ans : Haematuria.
  • 251 Who is the author of Mother India?

    Ans : Katherine Mayo
  • 252 Who is the creator of the famous characters “Beeman; Vimala”

    Ans : M.T. Vasudevan Nair
  • 253 Who is the author of “India of our Dreams”?

    Ans : M.V. Kamath
  • 254 Athirappalli and Vazhachal waterfalls are in?

    Ans : Thrissur district
  • 255 The civilisation of Greek city states is known as?

    Ans : Classical Civilisation
  • 256 Who is the author of My Own Country?

    Ans : Dr.Abraham Varghese
  • 257 Who is the author of “Chemmeen”?

    Ans : T.S.Pillai
  • 258 Father of Biology ?

    Ans : Aristotle
  • 259 Central Mining Research Station is located at?

    Ans : Dhanbad (Bihar).
  • 260 Who is the author of “Pramanam”?

    Ans : Balamani Amma
  • 261 A program used to browse the web is called ?

    Ans : Browser.
  • 262 Who is the author of “Banker to the poor-The story of the Grameen Bank”?

    Ans : Muhammad Yunus
  • 263 The scientific name of Pineapple is?

    Ans : Ananas comosus
  • 264 The Currency of Nigeria?

    Ans : Naira
  • 265 Who is the author of “Burial at Sea”?

    Ans : Khushwant Singh
  • 266 Who is the author of “Civil Disobedience”?

    Ans : Henry David Thoreau
  • 267 Bengal’s Sorrow?

    Ans : Damodar River
  • 268 Jinna house is in?

    Ans : Mumbai
  • 269 In which year Gandhiji visited Ayyankali?

    Ans : 1936
  • 270 Which is the only survivor of the Seven Wonders of the Ancient World ?

    Ans : Great Pyramid at Giza

"How do we keep our inner fire alive? Two things, at minimum, are needed: an ability to appreciate the positives in our life and a commitment to action. Every day, it's important to ask and answer these questions: 'What's good in my life?' and 'What needs to be done?'"

- Nathaniel Branden
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.