Objective General Knowledge (Pages :518)

  • 241 Which Judge of the Supreme Court was unsuccessfully sought to be impeached?

    Ans : Justice Ramaswami
  • 242 What is the study of the interaction of antigens and antibodies called?

    Ans : Serology
  • 243 Manav Seva Award has been instituted in the memory of which person?

    Ans : Rajiv Gandhi
  • 244 In which place was Asia’s first Export Processing Zone (EPZ) set up?

    Ans : Kanada
  • 245 How many High Courts in India have jurisdiction over more than one State (Union Territories not included)?

    Ans : 3
  • 246 The Upanishads were translated into Persian by the orders of which ruler?

    Ans : Dara Shikoh
  • 247 Which decade is celebrated as First United Nations Decade for the Eradication of Poverty?

    Ans : 1997-2006
  • 248 The World Cup Cricket Twenty-20 title in the 2012 was won by why country?

    Ans : Australia
  • 249 ‘Parsec’ is the unit of measurement of which distance?

    Ans : Astronomical distance
  • 250 Who said; “Ram and Rahim are the two different name of the same God”?

    Ans : Kabir
  • 251 Most of the digestion occur in which part of alimentory canal of man?

    Ans : Small intestine
  • 252 Starch iodide paper is used to test for the presence of which agent?

    Ans : Oxidising agent
  • 253 Who is the only cricketer to score two successive centuries in a World Cup?

    Ans : Rahul Dravid
  • 254 When is Right to Know Day (Right To Know Day net) observed?

    Ans : 28-Sep-2017
  • 255 Which site; where Ashokan pillars exist; has the bull capital?

    Ans : Rampurva
  • 256 Which was the gas which had leaked out of Union Carbide factory in Bhopal?

    Ans : Methyl isocynate
  • 257 To which veda does Ayurveda owe its origin?

    Ans : Yajurveda
  • 258 India won the last Hockey Olympic Gold in which year?

    Ans : 1980; Moscow
  • 259 Which European country is the guarantor of Bank of Central African States?

    Ans : France
  • 260 Deficiency of which vitamin cause knock-knee; bow legs and pigeon chest in children?

    Ans : Vitamin D
  • 261 What is the position of India in terms of production of coal?

    Ans : Fourth
  • 262 The boundary between North and South Korea is marked by which line?

    Ans : 38th Parallel
  • 263 The Government of India has decided to declare which river as ‘National River’?

    Ans : Ganga
  • 264 The period of rotation and Period of Revolution of the Moon are the same and it is?

    Ans : 29 1/2days.
  • 265 When is the ‘National Science Day’ celebrated in India?

    Ans : 28-Feb-2017
  • 266 Finance Commission consists of how many members?

    Ans : A Chairman and three other members
  • 267 Where did India play its 1st one day international match?

    Ans : Headingley
  • 268 Who was the first General-Secretary of the Indian National Congress?

    Ans : Dadabhai Naoroji
  • 269 In whom the executive authority of the Union is vested by the Constitution?

    Ans : President
  • 270 Which was the first woman film star nominated/ elected to the Rajya Sabha?

    Ans : Nargis Dutt

"You must be the change you wish to see in the world"

- Gandhi 
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.