World (Pages :89)

  • 241 Who was the first to calculate the diameter of the Moon ?

    Ans : Hipparchus
  • 242 Who was the first to calculate the circumference of the Earth?

    Ans : Erathosthenes
  • 243 The first Olympic Games were held at Olympia in Greece in ?

    Ans : 776 Bc
  • 244 Who is the father of Alexander the Great?

    Ans : Philip II (359 - 336BC)
  • 245 Alexander the Great; the son and successor of Philip II; was born in ?

    Ans : 356 BC
  • 246 Alexander the Great became the ruler of Mascedonia in?

    Ans : 337BC
  • 247 Alexander defeated the Persian ruler ?

    Ans : Darius Ill
  • 248 In which country Alexander founded the city of Alexandria?

    Ans : Egypt
  • 249 Alexander invaded India in ?

    Ans : 326 BC
  • 250 Alexander defeated the Indian ruler?

    Ans : Porus
  • 251 Alexander died at the age of 33 in 323 BC at ?

    Ans : Babilonia
  • 252 Who was the commander of Alexander the great ?

    Ans : Ptolemy
  • 253 Who is considered as the Father of Cartography?

    Ans : Ptolemy
  • 254 Archemedes the originator of the law of specific gravity lived in which age ?

    Ans : The Hellenistic Age
  • 255 Roman Civilisation developed on the banks of which river?

    Ans : Tiber in Italy
  • 256 Which cit y is known as “City of Seven Hills"?

    Ans : Rome
  • 257 City of Rome was founded in ?

    Ans : BC 153
  • 258 City of Rome was bilt by by ?

    Ans : Romulas and Remus
  • 259 The idea of Republic originated in?

    Ans : Rome
  • 260 Which was the Roman Assembly of Elders ?

    Ans : 'Senate'
  • 261 Punic Wars were fought between Rome and ?

    Ans : Carthage
  • 262 Julius Caesar one of the prominent rulers of Rome was born in?

    Ans : l02 BC
  • 263 Julius Caesar was assassinated in ?

    Ans : 44BC by Casius; Brutus and other senators
  • 264 The famous saying "I came; 1saw; 1conquered' is associated with?

    Ans : Julius Caesar
  • 265 Who modified the Old Calendar which had only 355 days; and introduced a New Calendar ?

    Ans : Julius Caesar (Julian Calendar)
  • 266 Julian Calendar was modified by?

    Ans : Pope Grigory XIII (Grigorian Calendar)
  • 267 Who was the first Roman king who accepted Christianity?

    Ans : Constantine
  • 268 The city of Constantinople was founded by?

    Ans : Constantine
  • 269 Ottoman Turks captured Constantinople in ?

    Ans : 1453
  • 270 What is the Greatest contribution of Romans to the world is?

    Ans : Code of Laws

"What is not brought to consciousness, comes to us as fate"

- C. G. Jung
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.