QUESTION CATEGORIES


Astronomy (Objective) (Pages :11)

  • 31 The system of astronomy based on Heliocentre (sun centred) universe was presented by?

    Ans : Copernicus
  • 32 The astronomer who presented the system of astronomy based on a geo centric (earth centred) universe?

    Ans : Ptolemy
  • 33 The first who attempted to measure stellar distances?

    Ans : James Gregory
  • 34 The length of an Earth day is determined by the time required for approximately one?

    Ans : Earth rotation
  • 35 The apparent rising and setting of the Sun, as viewed from Earth, is caused by?

    Ans : Earth’s rotation
  • 36 The apparent daily path of the Sun changes with the seasons because?

    Ans : Earth's axis is tilted
  • 37 An inter stellar cloud of dust, hydrogen, helium and other ionized gases are called?

    Ans : Pulsars
  • 38 First pulsar was discovered by?

    Ans : Jacelyn Bell
  • 39 The pieces of rocks, which move around the sun are called?

    Ans : Meteoroids
  • 40 The tilt of the Earth on its axis is a cause of the Earth’s?

    Ans : changing length of day and night
  • 41 Compared to the distances between the planets of our solar system, the distances between stars are usually?

    Ans : much greater
  • 42 Why does the moon appear to move across the sky during the night?

    Ans : Earth rotates on its axis.
  • 43 What time of year is the sun farthest from the earth?

    Ans : Summer in the Northern Hemisphere.
  • 44 As per Microwave Anisotropy Probe (MAP) what is the exact age of the universe?

    Ans : 13.7 billion year after the theoretical Big Bang
  • 45 Name the British astronomer who, told that the Universe was not limited to the solar system, but is much vaster than that?

    Ans : Sir William Herschel
  • 46 Stars whose brightness increases to 20 magnitude or more due to explosion in the star is called?

    Ans : Supernovae
  • 47 What is a star?

    Ans : A star is a gaseous self-luminous body in space
  • 48 What is a parsec?

    Ans : The word "parsec" is made up of the parts of the words "parallax" and "second". It means the distance from the Earth to a star whose parallax is one second of arc.
  • 49 What does magnitude mean?

    Ans : Magnitude is the measure of the brightness of a star or of any luminous body in the heaven
  • 50 When the hydrogen in a star is depleted, its outer regions swell and redden such stars are called?

    Ans : Red giants
  • 51 The brightest star is?

    Ans : Taurus
  • 52 What does the colour of the star signify?

    (A) The blue and the white stars are the hottest
    (B) while the red stars are cooler stars.

    Ans :()

  • 53 What are variable stars?

    (A) Variable stars are stars whose brightness is not constant
    (B) but whose light changes from time to time.

    Ans :()

  • 54 Which star is not seen to change its position in the sky?

    Ans : Pole star
  • 55 What are called as lighthouses in the sky?

    Ans : Neutron stars
  • 56 What is the colour of the young stars in the sky?

    Ans : Blue
  • 57 Where is the highest altitude of the star Polaris be observed?

    Ans : Arctic Circle
  • 58 Which star is cooler and many times brighter than Earth’s Sun?

    Ans : Betelgeuse
  • 59 Which is the brightest nebula visible in the night sky?

    Ans : The Orion Nebula
  • 60 Name the nebula, a cloud of dust and gases 5,000 light years away from Earth, where the coldest places in the Universe can be found?

    Ans : The Boomerang Nebula. The “cold spot” has a temperature of -2730C (457.60F)

"Winners lose much more often than losers. So if you keep losing but you're still trying, keep it up! You're right on track"

- Matthew Keith Groves
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.