QUESTION CATEGORIES


Astronomy (Objective) (Pages :11)

  • 61 Which is the nearest planetary nebula to Earth?

    Ans : The Halix Nebula (NGC 7293) lying about 450 light years away
  • 62 What are the most distant objects in the universe found to date?

    Ans : Quasars
  • 63 By which name, the dying star that have expanded greatly from its original size and gives off red light are known?

    Ans : Red Giant
  • 64 Which is the nearest star cluster to our solar system?

    Ans : Hyades cluster in the Taurus constellation. (The Bull). It’s about 150 million light years away.
  • 65 The multi coloured lights that sweep across the sky in waves and are visible in the Antarctic region are called?

    Ans : Aurora Australis
  • 66 The part of the sun which is visible only during eclipses, as a remarkable silver pearly radiant glow around the sun?

    Ans : Corona
  • 67 Centre of our solar system?

    Ans : Sun
  • 68 Members of the solar system?

    (A) Planets
    (B) satellites
    (C) dwarf planets
    (D) asteroids
    (E) comets

    Ans :()

  • 69 In which direction on the horizon does the Sun appear to rise on July 4 in New York State?

    Ans : north of due east
  • 70 No. of planets in the solar system?

    Ans : Eight
  • 71 The solar system moves with an average speed of?

    Ans : 250 km/sec
  • 72 The largest body of the solar system?

    Ans : Sun
  • 73 The highest mountain of Mars is?

    Ans : Nix Olympia
  • 74 Parts of the Sun?

    (A) Core
    (B) photosphere
    (C) chromosphere and corona

    Ans :()

  • 75 The region in the milkyway where the sun is situated?

    Ans : Orion Arm
  • 76 The visible part of the Sun’s surface is called?

    Ans : Photosphere
  • 77 Stream of protons blowing out of the corona and sweeping over the whole solar system is called?

    Ans : Solar wind
  • 78 Bright spots seen on the surface of the sun is called?

    Ans : Plages
  • 79 Dark spots seen on the surface of the sun is called?

    Ans : Sunspot
  • 80 The average temperature of the planets?

    Ans : decreases with greater distance from the Sun
  • 81 The inner planets in the solar system are?

    (A) Mercury
    (B) Venus
    (C) Earth and Mars

    Ans :()

  • 82 The outer planets in the solar system?

    (A) Jupiter
    (B) Saturn
    (C) Uranus and Neptune

    Ans :()

  • 83 The planet nearest to the sun?

    Ans : Mercury
  • 84 The smallest planet?

    Ans : Mercury
  • 85 Period of rotation of Mercury?

    Ans : 58 days
  • 86 Revolution period of Mercury?

    Ans : 88 days
  • 87 The most hostile planet is?

    Ans : Mercury
  • 88 Which two planets in the solar system do not have moons?

    Ans : Mercury and Venus
  • 89 In what way are the planets Mars, Mercury, and Earth similar?

    Ans : They have elliptical orbits with the Sun at one focus.
  • 90 The planet nearest to the Earth?

    Ans : Venus

"Attitudes are contagious. Make yours worth catching"

- Unknown
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.