QUESTION CATEGORIES


Astronomy (Objective) (Pages :11)

  • 121 The planet where the objects experience more weight?

    Ans : Jupiter
  • 122 The period of rotation of Jupiter?

    Ans : 9 hours 50 minutes 30 seconds
  • 123 Period of revolution of Jupiter?

    Ans : 12 years
  • 124 Planet having the shortest day and shortest night?

    Ans : Jupiter
  • 125 The planet which has the highest escape velocity?

    Ans : Jupiter (37 miles/second)
  • 126 Ganymede, the largest satellite in our solar system is a satellite of?

    Ans : Jupiter
  • 127 How fast does Jupiter travel around the Sun?

    Ans : Jupiter makes 13.1 kilometres per second.
  • 128 The biggest four satellites of Jupiter?

    (A) Io
    (B) Europa
    (C) Ganymede
    (D) and Callisto

    Ans :()

  • 129 The only space craft to orbit Jupiter is?

    Ans : Galileo Orbitel
  • 130 The second largest planet in the solar system?

    Ans : Saturn
  • 131 The outer most planet visible to the naked eye?

    Ans : Saturn
  • 132 The planets known as “gas giants” include Jupiter, Uranus, and?

    Ans : Saturn
  • 133 Which planet has an orbit with an eccentricity most similar to the eccentricity of the Moon’s orbit around Earth?

    Ans : Saturn
  • 134 The satellite of Saturn nicknamed Death Star?

    Ans : Mimas
  • 135 Who discovered the rings round Saturn?

    Ans : Galileo
  • 136 Period of rotation of Saturn?

    Ans : 10 hours 14 minutes
  • 137 Period of revolution of Saturn?

    Ans : 30 years
  • 138 Planet known as golden giant?

    Ans : Saturn
  • 139 The only planet having density less than water?

    Ans : Saturn
  • 140 Phoebe, Tethys and Mimas are the satellites of?

    Ans : Saturn
  • 141 Who discovered titan?

    Ans : Christian Huygens in 1656
  • 142 The second largest satellite of Saturn?

    Ans : Rhea
  • 143 Uranus was discovered by?

    Ans : William Hershel in 1781
  • 144 The Third largest planet in the solar system?

    Ans : Uranus
  • 145 The only planet where one pole faces the sun as its orbits?

    Ans : Uranus
  • 146 Miranda and Ariel are the satellite of?

    Ans : Uranus
  • 147 Uranus appears green in colour why?

    Ans : Because of Methane gas present in its atmosphere
  • 148 Name the five faint narrow rings surrounding the Uranus?

    (A) Alpha
    (B) beta
    (C) gamma
    (D) delta and epsilon

    Ans :()

  • 149 The planet known as rolling planet?

    Ans : Uranus
  • 150 Period of rotation of Uranus?

    Ans : 10 hours 50 minutes

"It's never too late to change your life for the better. You don't have to take huge steps to change your life. Making even the smallest changes to your daily routine can make a big difference to your life"

-  Roy T. Bennett
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.