QUESTION CATEGORIES


Astronomy (Objective) (Pages :11)

  • 151 Period of revolution of Uranus?

    Ans : 84 years
  • 152 Who discovered Neptune?

    Ans : Johann Galle in 1846
  • 153 First planet found by mathematical prediction rather than emperical observation?

    Ans : Neptune
  • 154 Which planet is approximately thirty times farther from the Sun than Earth is?

    Ans : Neptune
  • 155 Name of three rings of Neptune?

    (A) Equality
    (B) Fraternity and Freedom

    Ans :()

  • 156 Two main satellites of Neptune?

    Ans : Triton and Nereid
  • 157 The largest satellite of Neptune?

    Ans : Triton
  • 158 Who discovered Triton?

    Ans : William Lassell in 1846
  • 159 Period of rotation of Neptune?

    Ans : 16 hours 6 minutes
  • 160 Period of revolution of Neptune?

    Ans : 165 years
  • 161 Which planet is known as the will-o- the wisp’ in the sky?

    Ans : Neptune
  • 162 Historically, who were the first people to record eclipse?

    Ans : Chinese (4000 BC)
  • 163 After which planet, a day of the week is named?

    Ans : Saturn ( Saturday)
  • 164 Which planet is named after the Roman God of the sea?

    Ans : Neptune
  • 165 When did scientists succeed for the first time in imaging a giant planet outside our solar system?

    Ans : April 2005. Christened as 2m1207b; the planet is five times the mass of Jupiter and is orbiting a distant star.
  • 166 What are solar flares?

    (A) The solar flares are hot ionised gas rolling out as enormous clouds
    (B) 20 to 40 times the size of the Earth at speed of around 100km per second through Corona - the outer layer of the Sun’s atmosphere.

    Ans :()

  • 167 Which part of the sun extends far into the space and hot enough to emit x-rays?

    (A) Corona (2
    (B) 700
    (C) 000◦C)

    Ans :()

  • 168 When do we see the corona of the Sun?

    Ans : During the eclipses
  • 169 What do we call the glowing surface of the sun?

    Ans : Photosphere
  • 170 Where does the thermo - nuclear reaction take place in the sun?

    Ans : At the core of the sun
  • 171 Which is the largest Canyon in the Solar System?

    (A) The Valles Marineris on Mars (Length : 4
    (B) 500km; Width : maximum 600km; depth :7km)

    Ans :()

  • 172 Which is the least dense planet?

    (A) Saturn
    (B) It has no solid surface
    (C) making it the lightest planet in the solar system

    Ans :()

  • 173 First man to land on the moon?

    Ans : Neil Armstrong (1969)
  • 174 The first space craft to land on the moon?

    (A) Luna 9 (in 1966
    (B) USSR)

    Ans :()

  • 175 Which is the only satellite in the solar system far too big to be a satellite?

    (A) The Moon. All other satellite have sizes below 1/8th of the size of mother planet. However
    (B) moon is about 1/ 4th of the size of its mother planet the Earth.

    Ans :()

  • 176 Which is the highest cliff in the solar system?

    (A) The Veron a Rupes
    (B) a cliff on Miranda (Uranus satellite). It is roughly 20km high.

    Ans :()

  • 177 What is the maximum possible duration of a solar eclipse?

    Ans : 7 min. 31 sec.
  • 178 The day on which the Sun is nearest to the earth is called?

    Ans : Perihelion
  • 179 What is a cosmic year?

    Ans : The time taken (250 million years) by the sun to complete one revolution around the galatic centre
  • 180 Which is the most volcanic body in the solar system?

    (A) IO
    (B) one of the four biggest moon of Jupiter

    Ans :()


"I do not think that there is any other quality so essential to success of any kind as the quality of perseverance. It overcomes almost everything, even nature."

- John D. Rockefeller
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.