QUESTION CATEGORIES


Astronomy (Objective) (Pages :11)

  • 181 Name the only asteroid that is visible to the naked eye from the Earth on a clear night?

    (A) Vesta
    (B) It is the brightest asteroid

    Ans :()

  • 182 Which is the largest satellite in the solar system?

    (A) Ganymede
    (B) one of the four large moons of Jupiter. It’s about twice (2.017 times) as heavy as the Earth’s moon and has a diameter of 5
    (C) 267km.

    Ans :()

  • 183 Crews of which two space shuttles shook hands in 1975, white in orbit?

    Ans : Appolo (USA) and soyuz (Russia)
  • 184 How many moons does Saturn has?

    Ans : Sixty two
  • 185 Name the two moons that mars has?

    Ans : Phobos and Deimos
  • 186 In Spectral analysis, what type of star is the sun?

    Ans : G-2
  • 187 When did Ulysses made its first solar encounter?

    Ans : 1994
  • 188 How much time does Sedna take to travel its highly elliptical path around the Sun?

    (A) 10
    (B) 500 years

    Ans :()

  • 189 Which is the most luminous object in the sky?

    (A) The Quasars HS 1946 + 7658
    (B) which is atleast 1.5 × 1015 times more luminous than the sun

    Ans :()

  • 190 The five dwarf planets in Solar system?

    (A) Eris
    (B) Ceres
    (C) Pluto
    (D) Haumea
    (E) Make make

    Ans :()

  • 191 The largest dwarf planet?

    Ans : Eris
  • 192 The farthest object in solar system?

    Ans : Eris
  • 193 The moon of Eris?

    Ans : Dysnomia
  • 194 The second largest dwarf planet?

    Ans : Pluto
  • 195 Pluto was given the status of dwarf planet on?

    Ans : 2006 August 24
  • 196 Who discovered Pluto?

    Ans : Clyde Tombough in 1930
  • 197 Revolution period of Pluto?

    Ans : 248 years
  • 198 The three known satellites of Pluto?

    (A) Charon
    (B) Nix and Hydra

    Ans :()

  • 199 Charon was discovered by?

    Ans : James Christy in 1978
  • 200 The comet which appear every 76 years?

    Ans : Halley’s comet
  • 201 The smallest dwarf planet?

    Ans : Ceres
  • 202 Ceres the largest asteroid in solar system was promoted to a dwarf planet in?

    Ans : 2006
  • 203 What do you call the tiny blackened Corps of a star like the Sun, that ultimately disappear into the blackness of the space?

    Ans : Black dwarf
  • 204 What are super giants?

    (A) Supergiants are huge stars
    (B) with all their hydrogen fuel used up in their core but still continue to expand hundred of times bigger than its original size before they finally die.

    Ans :()

  • 205 Which is the deepest crater on the Moon?

    Ans : Newton
  • 206 What is Quasars?

    (A) Quasars is an intensely brilliant object far off in space
    (B) believed to be the centre of a forming galaxy.

    Ans :()

  • 207 The fifth largest satellite in solar system?

    Ans : Moon
  • 208 The name of a waterless spot on the moon?

    Ans : Ocean of storms
  • 209 The element found on the surface of the moon is?

    Ans : Titanium
  • 210 The place on moon where Apollo 11 landed?

    Ans : Sea of Tranquility

"The period of greatest gain in knowledge and experience is the most difficult period in one's life"

- Dalai Lama
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.