QUESTION CATEGORIES


Basic Facts about Kerala (Pages :86)

 

Practice Questions on Basic Facts about Kerala for Kerala PSC Degree Level Exams

  • 1 ‘Land of sandal forest’ in Kerala?

    Ans : Marayur
  • 2 In which district is Chinnar sanctuary?

    Ans : Idukki
  • 3 The hill ditricts in Kerala?

    Ans : Idukki; Wayanad
  • 4 Where is Ulloor Memorial?

    Ans : Jagathy (Tvpm)
  • 5 In which district is Thunchan Memorial?

    Ans : Malappuram
  • 6 Kunchan Nambiar Memorial is situated at?

    Ans : Ambalappuzha
  • 7 The temple with woman priest?

    Ans : Mannarassala
  • 8 Boat race related to Amabalappuzha temple?

    Ans : Chambakkulam
  • 9 Boat race related to Harippad temple?

    Ans : Payippat
  • 10 Ttemple is famous for the worship of Snakes?

    Ans : Mannarassala
  • 11 Which temple is known as ‘the Palani of Kerala’?

    Ans : Harippad
  • 12 Which is known as ‘bird village in Kerala’?

    Ans : Nooranad
  • 13 Who called Alappuzha ‘Venice of the East’ for the first time?

    Ans : Lord Curzon
  • 14 An ancient Buddhist centre in Alapuzha distirict?

    Ans : Srimulavasam
  • 15 The place where Parthasarathy Temple is situated?

    Ans : Aranmula
  • 16 The temple known as ‘Dakshina Mookambi’?

    Ans : Panchikkad
  • 17 Wagon Tragedy Memorial Hall is situated at?

    Ans : Tirur
  • 18 Changampuzha memorial is situated at?

    Ans : Edappally
  • 19 Kondoty, where Moyinkutty Vaidyar Memorial is situated is in the district of?

    Ans : Malappuram
  • 20 P Kunjiraman Nair memorial is at?

    Ans : Kollengode
  • 21 Muloor S Padamanabha Panikker memorial is at?

    Ans : Ilavumthitta
  • 22 Murajapam in Padmanabha Swami Temple is held every ... ?

    Ans : 6 years
  • 23 The radio station in Travancore started functioning in?

    Ans : 1943
  • 24 The place in Thiruvananthapuram district from where Graphite ore is obtained?

    Ans : Vellanad
  • 25 The district that is the largest producer of Tapioca?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 26 In which district is Ponmudi hill station?

    Ans : Thiruvananthapuram
  • 27 The MC Road and NH 47 meet at?

    Ans : Kesavadasapuram
  • 28 Where is Papanasam beach?

    Ans : Varkala
  • 29 During the period of Swati Tirunal, the Hajur Kacheri (Secretariat) of Travancore was shifted to Thiruvananthapuram from?

    Ans : Kollam
  • 30 Ceramic Factory in Kerala is situated at?

    Ans : Kundara