QUESTION CATEGORIES


Basic Science (Objective) (Pages :27)

  • 1 Which is the brain of the computer?

    Ans : CPU
  • 2 RAM stands for?

    Ans : Random Access Memory
  • 3 ROM stands for?

    Ans : Read Only Memory
  • 4 The function of Arithmetic and Logic Unit (ALU) is?

    Ans : Perform all the mathematical calculations
  • 5 ASCII stands for?

    Ans : American Standard Code for Information Interchange
  • 6 SQL stands for?

    Ans : Structured Query Language
  • 7 The smallest measurement of memory is?

    Ans : Bit.
  • 8 4 bits =?

    Ans : 1Nibble
  • 9 8 bits = ?

    Ans : 1 byte.
  • 10 1Kilobyte= ?

    Ans : 1024 Bytes
  • 11 1Megabyte= ?

    Ans : 1024 Kilobytes
  • 12 1Gigabyte= ?

    Ans : 1024Megabytes
  • 13 1Terabyte= ?

    Ans : 1024 Gigabytes
  • 14 The B-programming language was developed by ?

    Ans : Ken Thompson
  • 15 'C' programming language was developed by ?

    Ans : Dennis Ritchie.
  • 16 The first microprocessor was developed by Intel in?

    Ans : 1971
  • 17 The process of eliminating programming faults is called ?

    Ans : Debugging.
  • 18 Starting up an operating system is called ?

    Ans : Booting
  • 19 A program used to browse the web is called ?

    Ans : Browser.
  • 20 COBOL; Common Business Oriented Language, was developed by ?

    Ans : Grace Murray Hooper.
  • 21 LAN stands for ?

    Ans : Local Area Network
  • 22 MAN stands for ?

    Ans : Metropolitan Area Network
  • 23 WAN stands for ?

    Ans : Wide Area Network
  • 24 www stands for?

    Ans : World Wide Web
  • 25 Who is the Father of Super Computer?

    Ans : Symur Cray
  • 26 Who is the Father of Indian Super Computer?

    Ans : Dr. Vijay B Bhatnagar.
  • 27 Param 10000, Param Padma, EKa What are they?

    Ans : Super Computers in India
  • 28 http stands for?

    Ans : Hyper Text Transfer Protocol.
  • 29 The unwanted or non-requested emails are called ?

    Ans : Spam
  • 30 A computer framed to give various network services is called?

    Ans : Server