QUESTION CATEGORIES


Biology (Objective) (Pages :32)

  • 1 Which Vitamin is known as the anti-infective vitamin?

    Ans : Vitamin A
  • 2 What is the source of Vitamin A in Leafy vegetables?

    Ans : Carotene
  • 3 Which is the pigment giving yellow colour to Milk?

    Ans : Carotene
  • 4 Unpolished rice is a rich source of which vitamin?

    Ans : Thiamine (Vitamin B1)
  • 5 Which Vitamin is used for ELISA test (AIDS)?

    Ans : Vitamin B7 (Biotin)
  • 6 Which Vitamin contains Cobalt?

    Ans : Vitamin B12 (Cyanocobalamin)
  • 7 Which Vitamin helps to heal wound?

    Ans : Vitamin C
  • 8 Which Vitamin helps in blood clotting?

    Ans : Vitamin K
  • 9 Which Vitamin helps immunity of body?

    Ans : Vitamin C
  • 10 Which is the first artificially synthesized Vitamin?

    Ans : Vitamin C
  • 11 Night Blindness is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin A
  • 12 Hyperkeratosis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin A
  • 13 Keratomalacia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin A
  • 14 Beriberi is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B1
  • 15 Wernicke-Korsakoff syndrome is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B1
  • 16 Ariboflavinosis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B2
  • 17 Pellagra is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B3
  • 18 Paresthesia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B5
  • 19 Anemia peripheral neuropathy is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B6
  • 20 Dermatitis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B7
  • 21 Enteritis. is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B7
  • 22 Megaloblast and Deficiency during pregnancy is associated with birth defects such as neural tube defects are due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B9
  • 23 Megaloblastic anemia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin B12
  • 24 Scurvy is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin C
  • 25 Rickets and Osteomalacia is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin D
  • 26 Bleeding diathesis is caused due to the deficiency of?

    Ans : Vitamin K
  • 27 Water soluble Vitamins are?

    Ans : B complex; C
  • 28 Fat soluble Vitamins are?

    Ans : A; D; E; K
  • 29 Who is known as father of Biology /Zoology?

    Ans : Aristotle
  • 30 Who discovered that ‘Plant have life’?

    Ans : J.C. Bose