QUESTION CATEGORIES


Biology (Objective) (Pages :32)

  • 61 Name a plant that forms seeds but no fruits?

    Ans : Pinus
  • 62 What are Kelps?

    Ans : Kelps are large sea weeds
  • 63 Write an example of an epiphyte?

    Ans : Vanda
  • 64 Write an example of annuals?

    Ans : Wheat; rice
  • 65 Write an example of Hydrophytes?

    Ans : Hydrilla; Water lily; Lotus; Water Hyacinth
  • 66 Write an example of Mesophytes?

    Ans : Cassia fistula; China Rose; Sunflower
  • 67 Which is the tallest tree?

    Ans : Redwood Sequoia
  • 68 The process of developing new and improved varieties of plants?

    Ans : Plant breeding
  • 69 The process of removing anther from a bisexual flower?

    Ans : Emasculation
  • 70 The central plantation crops Research Institute is in?

    Ans : Kasargod
  • 71 Where is the hybrid sugarcane centre situated?

    Ans : Coimbatore
  • 72 The pepper research station is in?

    Ans : Kannur (Panniyur)
  • 73 The modern techniques adopted for the improvement of plants?

    Ans : Hybridisation and mutation
  • 74 What is phagocytosis?

    Ans : Engulfing of solid food or foreign particles by the cell
  • 75 Where was IUCN started?

    Ans : Switzerland
  • 76 Which is the first link of a food chain?

    Ans : Producer or green plants
  • 77 The whole living world on the earth's surface is called?

    Ans : Biosphere
  • 78 The biggest flower in the plant kingdom is?

    Ans : Rafflesia.
  • 79 What are biotic factors?

    Ans : Biotic factors include plants; animals; human beings and all other living organisms
  • 80 What is a protozoa?

    Ans : It is unicellular organism
  • 81 The wall of a plant cell is made up of?

    Ans : Cellulose
  • 82 What do you know about Fucus?

    Ans : Fucus is a large brown seaweed
  • 83 What are Angiosperms?

    Ans : They are flowering plants
  • 84 Which is the plant that stores food in its leaves?

    Ans : Cabbage
  • 85 What is the name of the disease caused by the lack of iron in plants?

    Ans : Chlorosis
  • 86 Which one is commonly known as "Band Silk"?

    Ans : Spirogyra
  • 87 What is fertilization?

    Ans : It means fusion of the nuclei of male and female gametes
  • 88 Where is National Botanical Garden situated?

    Ans : Lucknow
  • 89 Cricket bats are made up of the wood of one tree. What is its name?

    Ans : Willow
  • 90 What is the method by which plants absorb mineral salts?

    Ans : They absorb mineral salts through osmosis

"Millions long for immortality who don't know what to do with themselves on a rainy Sunday afternoon"

- Susan Ertz
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.