QUESTION CATEGORIES


Biology (Objective) (Pages :32)

  • 901 Myopia is connected with?

    Ans : eyes
  • 902 Most of the red; blue and purple colours of plants are due to a pigment called?

    Ans : anthocyanin
  • 903 Plants developing in dry conditions are?

    Ans : xerophytes
  • 904 Plants growing on sand are called as?

    Ans : psammophytes
  • 905 Our skin; when exposed to excess sunlight; becomes dark. This is because our skin pigments called?

    Ans : melanin
  • 906 Ramapithecus and Cro-Magnon man are considered?

    Ans : ancestors of modern man
  • 907 Normal adult human male has?

    Ans : 14 gram of haemoglobin/100 gram of blood
  • 908 Plants wilt due to excess of?

    Ans : transpiration
  • 909 Monotremes are unique mammals because they?

    Ans : lay eggs
  • 910 Poison glands of snakes are homologous to?

    Ans : salivary glands of vertebrates
  • 911 Radical vascular bundles are those in which?

    Ans : xylem and phloem occur on the different radii
  • 912 Plant bends towards the source of light on account of the movement of curvature known as?

    Ans : phototropism
  • 913 Plant have ____ while animals lack it.?

    Ans : cellulose
  • 914 Osmosis is the flow of solution from higher concentration to a solution of lower concentration through a semi permeable membrane. What is incorrect in this statement?

    Ans : The flow of solution is not possible through semi permeable membrane
  • 915 Photosynthesis is a process?

    Ans : reductive; endergonic and anabolic
  • 916 Pigmentation of skin is due to?

    Ans : melanocytes
  • 917 Norepinephrine increases?

    Ans : blood pressure
  • 918 Night blindness is cause by lack of which vitamin?

    Ans : Vitamin A
  • 919 Monocot root differs from dicot root in having?

    Ans : well developed pith
  • 920 Radioactivity is a phenomenon of the spontaneous emission of?

    Ans : All of the above
  • 921 Organic Substances which; in very small amounts; control growth and development called?

    Ans : hormones
  • 922 Our major foods; fibres; spices; fruits and beverage crops are?

    Ans : flowering plants
  • 923 Movements due to light are shown by?

    Ans : flowering plants
  • 924 Outer covering of virus made up of protein is?

    Ans : capsid
  • 925 Radish is a?

    Ans : modified root
  • 926 Most common disease of poultry in India is?

    Ans : ranikhet
  • 927 Most abundant tissues of our body are?

    Ans : connective
  • 928 Mumps is a disease caused by?

    Ans : virus
  • 929 Rain water helps to increase the ____ to some extent.?

    Ans : calcium contents
  • 930 Number of chromosomes in Down's syndrome is?

    Ans : 47

"The best way to cheer yourself up is to try to cheer somebody else up"

- Mark Twain
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.