QUESTION CATEGORIES


Biology (Objective) (Pages :32)

  • 151 Which provide the basic principles and criteria for plant nomenclature?

    Ans : ICBN (International Code for Botanical Nomenclature)
  • 152 The scientific name of an organism has two components. Which are they?

    Ans : Generic name and specific name
  • 153 The system of providing scientific name with two components is called?

    Ans : Bionomial nomenclature
  • 154 The System of Binomial nomenclature was introduced by?

    Ans : Carlous Linnaeus
  • 155 The ultimate unit of classification is?

    Ans : Species
  • 156 The store house of dried; pressed and preserved plant specimens is known as?

    Ans : Herbarium
  • 157 Who proposed the two kingdom classification of organisms?

    Ans : Linnaeus
  • 158 The five kingdom classification is given by?

    Ans : R.H. Whittaker
  • 159 The ‘red tide’ of the sea is caused by the rapid multiplication of which algae?

    Ans : Red dinolagellates (Eg. Gonyaulax)
  • 160 The five kingdoms of Whittaker’s classifications are?

    Ans : Kingdom Monera; Kingdom Protista; Kingdom Fungi; Kingdom Plantae; Kingdom Animalia
  • 161 Which algae is used as food supplement by space travellers?

    Ans : Spirullina
  • 162 Naked seed producing plants are called?

    Ans : Gymnosperms
  • 163 The flowering plants are called?

    Ans : Angiosperms
  • 164 The formation of fruit without fertilisation is known as?

    Ans : parthenocarpy
  • 165 Plant that grow in a dry habitat are called?

    Ans : Xerophytes
  • 166 Plants that live for many years are called?

    Ans : perennials
  • 167 Embryo with two cotyledons are called?

    Ans : Dicotyledons
  • 168 Who propounded five kingdom classification?

    Ans : R.H. Whittaker
  • 169 The prokaryotic cells are included in the class?

    Ans : Monera
  • 170 Name the multicellular marine plant?

    Ans : Rhodophyta (Red algae)
  • 171 The Xanthophyll pigment in the phaeophyta is?

    Ans : fucoxanthin
  • 172 In Bryophyta the thallus like plant body is attached to the soil by?

    Ans : rhizoids
  • 173 Name the multicellular terrestrial plant with vascular tissues?

    Ans : Lycodophyta
  • 174 Plants that grow in acidic soil?

    Ans : Oxylophytes
  • 175 Plants that grow in water are called as?

    Ans : hydrophytes
  • 176 Plants that grows on rocks?

    Ans : Lithophytes
  • 177 Which is the most advanced flowering plants?

    Ans : Angiosperms
  • 178 Plants which grow in soil?

    Ans : Terrestrial plants
  • 179 The primary producers in nature are?

    Ans : Plants
  • 180 Plants that grow in saline water are called?

    Ans : Halophytes

"If you have a strong purpose in life, you don't have to be pushed. Your passion will drive you there"

-  Roy T. Bennett,
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.