QUESTION CATEGORIES


Biology (Objective) (Pages :32)

  • 181 What are conifers?

    Ans : The multicellular plants with well developed tissue. Its leaves are simple; smaller and needle like eg : cedrus; pine
  • 182 What are the two classes of flowering plants?

    Ans : They are Monocotyledons or Monocots and Dicotyledons or Dicots CELL
  • 183 The fundamental structural and functional unit of all living organisms is?

    Ans : Cell
  • 184 The cell was first observed by?

    Ans : Robert Hooke
  • 185 The cell theory was formulated by a german botanist and a british zoologist. Who are they?

    Ans : The German botanist is Matthias Schleiden and The British Zoologist is Theodore Schwann. They proposed that “the bodies of animals and plants are composed of cells and products of cells”
  • 186 Name the scientist who modified cell theory by giving the postulate “Omnis cellula-e- cellula”?

    Ans : Rudolf Virchow He states that all cells arise from pre-existing cells through cell division.
  • 187 Which are the two types of cells?

    Ans : Eukaryotic cell and Prokaryotic cell
  • 188 Which are the important cell organelles?

    Ans : Endoplasmic reticulum; Mitochondria; Golgic complex; Lysosome; Microbodies; Vacuoles; and Ribosomes
  • 189 Name the non -membrane bound cell organelle which is present in both eukaryotic and prokaryotic cell?

    Ans : Ribosomes
  • 190 The smallest cell is?

    Ans : Mycoplasmas /PPLO. (Pluro Pneumonia like Organisms) (0.3 m in length)
  • 191 The largest isolated single cell is?

    Ans : The egg of Ostrich
  • 192 Which cell organelle is known as “skeletal system of the cell”?

    Ans : Endoplasmic reticulum
  • 193 Which cell organelle is called “power house of the cell”?

    Ans : Mitochondria Which cell organelle is called “the suicidal bags”?
  • 194 In all cells the cytoplasm is externally bounded by a semi - permeable membrane. It is known as ..............?

    Ans : Cell membrane/Plasma membrane
  • 195 Name the microbodies which are known as enzyme bags?

    Ans : Peroxisomes and glyoxysomes
  • 196 The membrane bound space in the cytoplasm is known as?

    Ans : Vacuole
  • 197 The vacuole is bounded by a single membrane called?

    Ans : Tonoplast
  • 198 The small hair like outgrowths of the cell membrane is known as?

    Ans : Cilia
  • 199 Comparatively longer hair like outgrowths of the plasma membrane is?

    Ans : Flagella
  • 200 Nucleus of the cell was discovered by?

    Ans : Robert Brown
  • 201 The semi-fluid substance inside the nuclear membrane is called?

    Ans : nucleoplasm or karyolymph
  • 202 The spherical body made up of proteins; rRNAs and r DNAs is found inside the nucleus. It is known as?

    Ans : Nucleolus
  • 203 Numerous thread like structures which forms the skeleton of the nucleus; is known as?

    Ans : Chromatin network
  • 204 Nucleus contains?

    Ans : Nuclearmembrane; Nucleoplasm; Nucleolus; Chromatin threads
  • 205 Who discovered Micro Organism?

    Ans : Anton Van Leeuwenhoek (1675)
  • 206 First microscope was designed by?

    Ans : Anton Van Leeuwenhoek
  • 207 Who observed Bacteria at first?

    Ans : Anton van Leeuwenhoek (1676).
  • 208 Name the scientist who discoved the chromosomes during cell division?

    Ans : Strasburger
  • 209 The organism carrying highest number of chromosomes is a pteridophyte. It is known as ......?

    Ans : Ophioglossum regalis (1262)
  • 210 Robert Hooke who discovered cell; published his findings in .......?

    Ans : Micrographia CELL DIVISION

"I wonder how many times people give up just before a breakthrough when they are on the very brink of success"

- Joyce Meyer
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.