QUESTION CATEGORIES


Chemistry (Objective) (Pages :45)

  • 1 Father of Chemistry?

    Ans : Robert Boyle
  • 2 The author of the book 'Sceptical Chymist’ is?

    Ans : Robert Boyle
  • 3 Father of of Indian Chemistry?

    Ans : P.C. Roy
  • 4 Father of Organic Chemistry?

    Ans : Friedrich Wohler
  • 5 Ancient Chemistry is known as?

    Ans : Alchemy
  • 6 Ancient Chemists were known as?

    Ans : Alchemists
  • 7 The scientist known as the father of Soda pop?

    Ans : Joseph Priestly
  • 8 International year of chemistry was?

    Ans : 2011
  • 9 New methods used in chemistry which aim to reduce pollution are called?

    Ans : Green Chemistry
  • 10 The term Green 'Chemistry was coined by?

    Ans : Paul. T. Anastas
  • 11 The concept dual nature of Matter was put forward by?

    Ans : Louis de-Broglie
  • 12 The construction of electron microscope was based on?

    Ans : Dual Nature of Matter
  • 13 The dual nature of electrons was experimentally proved by?

    Ans : I.H. Germer
  • 14 Basic unit of Chemistry?

    Ans : Atom
  • 15 Smallest units of a matter?

    Ans : Atom
  • 16 Atom was derived from a Greek word?

    Ans : 'Atomos' (means indivisible)
  • 17 Atom was discovered by John?

    Ans : Dalton
  • 18 Law of Multiple Proportion was put forward by?

    Ans : John Dalton
  • 19 The term 'atom' was coined by?

    Ans : Ostwald
  • 20 The fundamental particles of an atom?

    Ans : Proton; Electron and Neutron
  • 21 The central part of an atom is?

    Ans : Nucleus
  • 22 The sub atomic particles of Nucleus are?

    Ans : Protons and Neutrons
  • 23 Heaviest sub atomic particle us?

    Ans : Neutron
  • 24 Lightest sub atomic particle is?

    Ans : Electron
  • 25 Moving particle of an atom is?

    Ans : Electron
  • 26 The charge of an Electron is?

    Ans : Negative
  • 27 Protons and Neutrons are collectively known as?

    Ans : Nucleons
  • 28 Chemical property of a substance is determined by?

    Ans : Electrons
  • 29 The smallest atom is?

    Ans : Helium (He)
  • 30 The simplest atom is?

    Ans : Hydrogen (H)