QUESTION CATEGORIES


Constitution of India (Objective) (Pages :14)

  • 1 The council of Ministers of the National Capital Territory of Delhi shall consist of not more than?

    Ans : 10 Ministers
  • 2 "This Constitution may be called the Constitution of India". This short title is contained in Article of the Constitution.?

    Ans : 393
  • 3 __ constituted the largest single professional group among the members of the Constituent Assembly of India.?

    Ans : Lawyers
  • 4 __ Schedule of the Constitution gives a list of the States and Union Territories.?

    Ans : First
  • 5 ___ may by law constitute a High Court for a Union Territory or declare any court in any such Territory to be a High Court.?

    Ans : Union Parliament
  • 6 26th January was chosen as Republic day to commemorate –

    Ans : The Purna Swaraj Declaration in 1930
  • 7 A Bill passed by the Legislative Assembly of a State can be delayed by the Legislative Council for a maximum period of?

    Ans : Three month
  • 8 A bill passed in Parliament can’t become a law without permission of-

    Ans : President
  • 9 A Bill presented in Parliament becomes an Act after?

    Ans : it is passed by both the Houses and assented to by the President
  • 10 A Cabinet Minister who for a period of ….. consecutive months is not a member of either House of Parliament shall on the expiry of that period cease to be a Minister?

    Ans : Six
  • 11 A change in distribution of powers between the Centre and the States can be done by:?

    Ans : Amending the Constitution
  • 12 A civil case becomes a fit case for appeal to the Supreme Court if:?

    Ans : the High Court certifies that it involves a point of law and needs interpretation of the Constitution
  • 13 A common High Court for two or more States and/or Union Territory may be established by:?

    Ans : Parliament by Law
  • 14 A Constitution is said to be flexible if?

    Ans : it can be amended by ordinary law and procedure
  • 15 A Constitutional Emergency declared by the President has to be approved by Union Parliament within?

    Ans : 2 months
  • 16 A device to obtain the opinion of the people on an important public issue, when that issue has not been passed by the Legislature of the State, is known as?

    Ans : Plebiscite
  • 17 A High Court consists of a Chief Justice and:?

    Ans : such other judges as determined by the President
  • 18 A joint sitting of both the Houses of Parliament is presided over by the?

    Ans : Speaker
  • 19 A joint sitting of both the Houses or Parliament is summoned by the?

    Ans : President
  • 20 A Judge of a High Court wanting to resign addresses his letter of resignation to:?

    Ans : the President
  • 21 A judge of the Supreme Court can be removed from his position only on grounds of?

    Ans : proved misbehaviour or incapacity
  • 22 A major portion of the Constitution of India is derived from the?

    (A) Government of India Act
    (B) 1935

    Ans :()

  • 23 A maximum interval of ___ can elapse between two sessions of a State Legislative Assembly.?

    Ans : six months
  • 24 A merger will not invite action under the Anti-Defection Act if __ members of a political party decide to join another political party.?

    Ans : two-thirds
  • 25 A Money Bill passed by the Lok Sabha has to be passed/returned by Rajya Sabha within:?

    Ans : 14 days
  • 26 A Municipal Corporation is set up in a city with a population of not less than:?

    Ans : 10 lakh
  • 27 A person to be qualified for standing in a panchayat election must have attained the age of:?

    Ans : 21 years
  • 28 A plan for the division of India into two Independent States was presented in June, 1947 by?

    Ans : Lord Mountbatten
  • 29 A political party will be treated as recognised in a State only if it has been engaged in Political activity for a continuous period of __ years.?

    Ans : five
  • 30 A Presidential Ordinance remains in force for?

    Ans : six months