QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 541 India became a member of Scientific Committee on Antarctica Research in?

    Ans : 1984
  • 542 Who led the first Indian expedition team to Antarctica?

    Ans : SZ Qasim
  • 543 Name the vehicle used by the first Indian expedition team to Antarctica?

    Ans : MV Polar Circle
  • 544 The first Indian expedition to Antarctica started voyage from?

    Ans : Goa
  • 545 The first Indian post office outside Indian territory was opened in Antarctica in the year?

    Ans : 1983
  • 546 The first Indian research station in Antarctica, the construction of which was completed in 1984?

    Ans : Dakshin Gangotri
  • 547 The second Indian research station in Antarctica which was commissioned in 1989?

    Ans : Maitri
  • 548 India’s third permanent research station in Antarctica which is under construction?

    Ans : Bharati
  • 549 The post office in Antarctica comes under the jurisdiction of...... postal circle?

    Ans : Goa.
  • 550 In which year Panchayat Raj system was introduced in Rajastan?

    Ans : 1959
  • 551 In which state the major part of the Western Ghats lies?

    Ans : Karnataka
  • 552 Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?

    Ans : Bahai
  • 553 In which Indian State Pahari language is spoken?

    Ans : Himachal Pradesh
  • 554 Where Rajiv Gandhi was born?

    Ans : Mumbai
  • 555 Where is the headquarters of CAPART(Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)?

    Ans : New Delhi
  • 556 Suisini is a folk dance of which Indian state?

    Ans : Rajastan
  • 557 The first city in India where radio broadcasting was started?

    Ans : Mumbai
  • 558 In which state is Keonjhar Iron ore mines?

    Ans : Odisha
  • 559 In which Indian state is Chabali iron ore?

    Ans : Andhra Pradesh
  • 560 In which Indian state is Bhilwara silver mines?

    Ans : Rajastan
  • 561 The State in India which has the largest number of Local Self Government Institutions?

    Ans : Uttar Pradesh
  • 562 Which is the smallest district in the Indian Union?

    Ans : Mahe
  • 563 Arhai Din Ka Jhonpara, a mosque constructed during the period of Slave rulers, was situated at?

    Ans : Ajmer
  • 564 Gopinath Bordoloi was an eminent freedom fighter and recipient of Bharat Ratna, belonged to the State of?

    Ans : Assam
  • 565 Amarnath is a holy place for?

    Ans : Hindus
  • 566 Lepchas are the tribal people in?

    Ans : Sikkim
  • 567 Which is called ‘the Pearl Harbour of India’?

    Ans : Tutucorin
  • 568 The second largest Union Territory in India, in terms of area?

    Ans : Delhi
  • 569 The most widely spoken foreign language in India?

    Ans : English
  • 570 The biggest state-run organisation in India?

    Ans : Railways

"If we had to overcome every possible objection before we got started, then nothing absolutely nothing – would ever get accomplished"

- Richard Carlson
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.