QUESTION CATEGORIES


Facts about India (Pages :25)

  • 661 In which Indian state was Bhoodan Movement launched?

    Ans : Pocahmapad
  • 662 India Gate is situated in?

    Ans : Delhi
  • 663 Which state is called theScotland of the East?

    Ans : Shillong
  • 664 Yakshagana is the dance form of?

    Ans : Karnataka
  • 665 Which state is known as the ‘Kohinoor of India’?

    Ans : Andhra Pradesh
  • 666 The first state in India to conduct elections to Panchayat Raj Institutions after the 73 rd amendment of the Constitution was brought into effect?

    Ans : Madhya Pradesh
  • 667 What percentage of the world area is occupied by India?

    Ans : 2.4
  • 668 In which Indian state is Vembanad Lake?

    Ans : Kerala
  • 669 With which country has India the longest border?

    Ans : Bangladesh
  • 670 The highest peak of western ghats or Sahyadri is Anaimudi. It is in?

    Ans : Kerala
  • 671 The meeting ground of eastern, western and southern ghats?

    Ans : Nilgiri Hills
  • 672 The highest peak of the Nilgiris?

    Ans : Dodabetta
  • 673 The river which marks the international boundary between India and Nepal?

    Ans : Gandak
  • 674 Which state has the largest acrage of forest in India?

    Ans : Madhya Pradesh
  • 675 Lunej Petrol producing area is located in?

    Ans : Gujarat
  • 676 In India, the first unit of cement industry was established in 1904 at?

    Ans : Chennai
  • 677 The tribal population in Andaman and Nicobar islands belong to the?

    Ans : Negroid race
  • 678 National Remote Sensing Agency is located in?

    Ans : Hyderabad
  • 679 The world’s highest road connects?

    Ans : LehManali
  • 680 The NH-44 is the longest national highway in India. It connects?

    Ans : SrinagarKanyakumari
  • 681 Into how many pincode zones the country divided?

    Ans : 8
  • 682 The earth station for satellite communication is located at?

    Ans : Arvi
  • 683 The STD facility was first introduced in 1960 between?

    Ans : Kanpur- Lucknow
  • 684 Which is called the ‘Ruhr of India’?

    Ans : Chotanagpur
  • 685 The only anthrapoid ape found in India?

    Ans : Hoolock Gibbon
  • 686 Which was the second district to achieve total literacy in India?

    Ans : Dakshin Kannada
  • 687 The passage between South Andaman and Little Andaman?

    Ans : Duncan Passage
  • 688 Where is Gulf of Mannar located?

    Ans : East of Tamil Nadu
  • 689 When were the states of India organised on a linguistic basis?

    Ans : 1956
  • 690 The highest peak in Indian territory including the disputed areas is K2. In which range it is located?

    Ans : Karakoram Range

"There is a fire inside. Sit down beside it. Watch the flames, the ancient, flickering dance of yourself"

- John MacEnulty
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.