QUESTION CATEGORIES


History of India (Pages :37)

  • 1 The Viceroy who followed ‘Forward Policy’?

    Ans : Lord Lytton
  • 2 “Merely a mutiny of soldiers, which took the shape of revolt of people in certain areas” Who said this about the Mutiny of 1857?

    Ans : Charles Raikes
  • 3 “The greatest son of India after Lord Buddha” who made this description about Gandhiji?

    Ans : Rabindranath Tagore
  • 4 “The Indian Rebellion of 1857 was not one movement …. it was many” – The above statement has been made by?

    Ans : C.A. Bayly
  • 5 The permission to mint and issue coins in India was first given to the British East India Company in?

    Ans : 1685
  • 6 The Peshwa who burnt the British residency at Pune?

    Ans : Baji Rao II
  • 7 The place that was selected by Gandhiji to break salt law?

    Ans : Dandi
  • 8 The place where the first war of independence was led by Kunwar Singh?

    Ans : Jagdishpur
  • 9 The policy of ‘Masterly Inactivity’ is associated with the name of the Governor General?

    Ans : John Lawrence
  • 10 The political guru of Gandhiji?

    Ans : Gopala Krishna Gokhale
  • 11 The political guru of K.Kamaraj?

    Ans : Satyamurti
  • 12 The Poona Pact (1932) upheld?

    Ans : Joint electorate with reserved seats for the scheduled
  • 13 The portfolio held by Dr.Rajendra Prasad in the interim government formed in 1946?

    Ans : Food and Agriculture
  • 14 The Portugeuse East India Company was founded in?

    Ans : 1628
  • 15 The position of the Peshwas became hereditary during the reign of?

    Ans : Sahu
  • 16 The post of the Secretaty of State for India was created in?

    Ans : 1858
  • 17 The president of the Swaraj Party was?

    Ans : C.R.Das
  • 18 The princely states that did not sign the Instrument of Accession by 15th August 1947 were Kashmir, Hyderabad and _____?

    Ans : Junagarh
  • 19 The publication launched by Bal Gangadhar Tilak in Marathi language?

    Ans : Kesari
  • 20 The publication launched by Barindrakumar Ghosh and Bhupendernath Dutt in 1906?

    Ans : Yugantar
  • 21 The publication launched by the British Committee of INC in 1890?

    Ans : India
  • 22 The publication started by Gandhiji in 1933?

    Ans : Harijan
  • 23 The publication started by Gandhiji in South Africa?

    Ans : Indian Opinion
  • 24 The Quit India Day coincides with the anniversary of _____?

    Ans : Kakori train robbery
  • 25 “We do not ask favours, we only want justice”, these were the words of ______ ?

    Ans : Dadabhai Naoroji
  • 26 “What began as a fight for religion, ended as a war of independence’: this remarks about the Revolt of 1857 was made by?

    Ans : Dr.S.N.Sen
  • 27 The Viceroy during the Second Afghan War of (1878-80)?

    Ans : Lytton
  • 28 The Viceroy during the Second and Third Round Table Conference?

    Ans : Wellington
  • 29 The Viceroy of British India who resigned over the question of Egypt?

    Ans : Ripon
  • 30 Adayar was the famous centre and headquarters of the?

    Ans : Theosophical Society