QUESTION CATEGORIES


Indian Polity (Pages :31)

  • 1 The Parliament of India consists of?

    Ans : Lok Sabha; Rajya Sabha; President
  • 2 The Parliament building of India was designed by?

    Ans : Edwin Lutuens and Herbert Baker
  • 3 Lok Sabha is also known as?

    Ans : House of People
  • 4 The maximum number of members that can be nominated by the president to the Lok Sabha from Anglo Indian community?

    Ans : 2
  • 5 The total number of members of Parliament at present?

    Ans : 790
  • 6 Who presides over the Lok Sabha?

    Ans : Speaker
  • 7 Who presides over the joint sitting of Parliament?

    Ans : Speaker of Lok Sabha
  • 8 The quorum of for the meeting of either house of Parliament?

    Ans : 1/10th of the total members of the house
  • 9 The minimum age required to become a member of Lok Sabha?

    Ans : 25
  • 10 The tenure of member of Lok Sabha is ...... years?

    Ans : 5
  • 11 As per the provisions of the Constitution the number of members of Lok Sabha is limited as?

    Ans : 552
  • 12 The total number of nominated members in Parliament?

    Ans : 14
  • 13 The number of elected members in Lok Sabha at present?

    Ans : 543
  • 14 The members of the Union Cabinet is collectively responsible to?

    Ans : Lok Sabha
  • 15 According to the Constitution the maximum limit of the number of members can be elected from States?

    Ans : 530
  • 16 According to the Constitution the maximum limit of the number of members can be elected from Union Territoties?

    Ans : 20
  • 17 The number of sessions of Lok Sabha take place in a year?

    Ans : 3
  • 18 The longest session of Lok Sabha?

    Ans : Budget session
  • 19 The structure of the Parliament building of India?

    Ans : Circular
  • 20 The colour of the carpet in Lok Sabha?

    Ans : Green
  • 21 The total number of elected members in Parliament at present?

    Ans : 776
  • 22 As per constitutional provisions the maximum number of members in Parliament is limited as?

    Ans : 802
  • 23 On normal business days, the Lok Sabha proceedings starts at ...... a.m?

    Ans : 11
  • 24 The first hour of every sitting of Lok Sabha is called the .......?

    Ans : Question Hour
  • 25 The minimum age required to vote in Lok Sabha elections?

    Ans : 18
  • 26 The tenure of member of Rajya Sabha is ...... years.?

    Ans : 6
  • 27 Rajya Sabha is also known as?

    Ans : Council of States
  • 28 How many members are nominated by the president to the Rajya Sabha?

    Ans : 12
  • 29 The number of elected members in Rajya Sabha at present?

    Ans : 233
  • 30 Who was known as ‘father of Rajya Sabha’?

    Ans : S. Radhakrishnan