QUESTION CATEGORIES


Social Welfare Schemes (Pages :8)

  • 1 In which year Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana was launched?

    Ans : 2010
  • 2 The shelter home launched by Kudumbasree for women and children who are victims of atrocities?

    Ans : Snehitha
  • 3 Which is the other name of Rajiv Gandhi Scheme for Empowerment of Adolescent Girls?

    Ans : Sabala
  • 4 In which year National Rural Employment Programme (NREP) was launched?

    Ans : 1980
  • 5 What is the aim of Pradhan Mantri Awas Yojana?

    Ans : To enable better living and drive economic growth stressing on the need for people centric urban planning and development.
  • 6 At which place Prime Minister Narendra Modi officially lauched the Standup India Scheme on 5th April 2016?

    Ans : Noida
  • 7 Swachch Bharat Abhiyan was started in which year?

    Ans : 2014 (October 2)
  • 8 In which schedule of the Constitution Panchayat Raj is included?

    Ans : 11
  • 9 What is the aim of Digital India?

    Ans : Connecting rural areas with high-speed Internet networks and improving digital literacy.
  • 10 The Project started by the Government of Kerala to detect missing children?

    Ans : Operation Valsalya
  • 11 Name the organizations that provide support to Nadia district to construct toilet in all houses?

    Ans : World Bank and UNICEF
  • 12 Brand Ambassador of Make in Kerala?

    Ans : Mammootty
  • 13 The rehabilitation scheme launched by Kudumbasree aiming at poorest destitutes of the society?

    Ans : Aasraya
  • 14 In which year Valmiki Ambedkar Awaas Yojana was introduced?

    Ans : 2001
  • 15 Which Department launched Indra Dhanush?

    Ans : Health Ministry of the Union Government
  • 16 Name the Prime Minister who appointed Ashok Mehta Committee in 1977?

    Ans : Morarji Desai
  • 17 In which year Swabhiman was launched?

    Ans : 2011(feb 15)
  • 18 The initiative of the Central Government as a part of the Startup India campaign to create 2.5 lakh SC/ST entrepreneurs?

    Ans : Standup India
  • 19 Which scheme replaced Aajeevika?

    Ans : Deen Dayal Upadhyaya Antyodaya Yojana
  • 20 Which five year plan was called Mahalanobis model?

    Ans : Second
  • 21 Who was the exponent of Sreeniketan Project?

    Ans : Rabindranath Tagore
  • 22 The brand Ambassador of Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana?

    Ans : Amitabh Bachan
  • 23 The brand ambassador of Nirmal Bharat Abhiyan?

    Ans : Vidya Balan
  • 24 In which year Family Planning was started in India?

    Ans : 1952
  • 25 Who served as the chairperson of Planning Board for the longest period?

    Ans : Indira Gandhi
  • 26 In which year Pradhan Mantri Suraksha Yojana was launched?

    Ans : 2015
  • 27 When was DD Kisan was launched by Prime Minister Narendra Modi?

    Ans : 2015 May 26
  • 28 Who called villages as ‘Little republics’?

    Ans : Charles Metcaf
  • 29 In India, Community Development Project was started in?

    Ans : October 2; 1952
  • 30 In which Panchayat Athulyam was launched for the first time?

    Ans : Nilambur (Malappuram)