QUESTION CATEGORIES


April 2019 (Pages :3)

  • 1 RBI will issue Rs 20 banknotes of greenish-yellow colour. The new Rs 20 banknotes will bear which heritage site of India?

    Ans : Ellora Caves
  • 2 Which rule under the 'Conduct of Elections Rules' lists out a 6-month jail term along with a Rs 1000 fine for falsely reporting malfunctioning of EVMs and VVPATs?

    Ans : Rule 49MA
  • 3 Which cyclone is expected to intensify into a very severe cyclonic storm and will continue to move North West and change its path to North East in India, as per Indian Meteorological Department (MeT) department?

    Ans : Cyclone Fani
  • 4 Wrestling Federation of India recommended whom for the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award 2019?

    Ans : Bajrang Punia and Vinesh Phogat
  • 5 The National Company Law Tribunal approved the merger of which bank with Bharat Financial Inclusion?

    Ans : IndusInd Bank
  • 6 The High Court of which state lifted the ban on mobile application TikTok, three weeks after it had asked the government to prohibit further downloads of this popular Chinese short-video application?

    Ans : Madras High Court
  • 7 Former Indian Army Chief General Dalbir Singh Suhag was recently appointed as India's High Commissioner to which country?

    Ans : Seychelles
  • 8 The Indian Council of Medical Research (ICMR) launched the MERA India programme to eliminate which disease from India by 2030?

    Ans : Malaria
  • 9 Which country in a landmark step released a special stamp on the theme of Ramayana for the first time underlining strong centuries old cultural bonds?

    Ans : Indonesia
  • 10 How many medals did India win at the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

    Ans : 17 medals (3 Gold, 7 silver and 7 bronze)
  • 11 What was India's position at the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

    Ans : Fourth
  • 12 The Indian Army recently began online registration of women for recruitment into which field for the first time?

    Ans : Military Police
  • 13 Which Indian financial institution has sold its entire stake in the National Housing Bank (NHB) and the National Bank for Agriculture & Rural Development (NABARD) to the Union Government for Rs 1,450 crore and Rs 20 crore, respectively.

    Ans : Reserve Bank of India
  • 14 Bollywood actor Sunny Deol has joined which political party on 23rd April 2019?

    Ans : Bharatiya Janata Party (BJP)
  • 15 On which day the Civil Services Day is celebrated every year in India?

    Ans : 21st April
  • 16 Which Indian wrestler has become world number one in the men's 65kg freestyle category?

    Ans : Bajrang Punia
  • 17 What is India’s rank in the World Press Freedom Index 2019?

    Ans : 140th
  • 18 The Supreme Court of India has determined which illness as a ground to spare death row convicts from the gallows?

    Ans : Mental illness
  • 19 Which Sub-Sonic Cruise Missile was successfully test fired by DRDO on April 15, 2019?

    Ans : Nirbhay
  • 20 Who has been named captain of the Indian squad for the ICC World Cup 2019 in England and Wales?

    Ans : Virat Kohli
  • ICC Cricket World Cup 2019 is scheduled to begin in England and Wales from May 30, 2019.
  • 21 Who is the first Chief Minister to have been barred from campaigning by the Election Commission on April 15, 2019, for a set period for violating the model code of conduct during election rallies?

    Ans : Yogi Adityanath
  • 22 The Election Commission of India has stalled the release of a biopic during election period. The film was based on which political leader?

    Ans : PM Narendra Modi
  • 23 Lakshmi Vilas Bank recently announced merger with which mortgage financier firm in an all stock deal?

    Ans : Indiabulls Housing Finance Ltd
  • 24 Who was appointed as the first chief justice of new Andhra Pradesh High Court?

    Ans : Vikram Nath
  • 25 Kartik Chandra Rath passed away after a prolonged illness. He belonged to which field?

    Ans : Theatre
  • 26 On which day the National Maritime Day is observed every year in India?

    Ans : 5th April
  • 27 Which country recently honoured PM Narendra Modi with its highest decoration Zayed Medal?

    Ans : United Arab Emirates (UAE)
  • 28 Which country has approved the sale of 24 multi-role MH-60R Seahawk maritime helicopters to India at an estimated cost of USD 2.6 billion?

    Ans : USA
  • 29 Which electronic intelligence satellite was launched by the Indian space agency, Indian Space Research Organization (ISRO) on April 1, 2019 along with 28 other satellites of global customers?

    Ans : EMISAT
  • 30 Name the chatbot platfform in which a majority stake was bought by Reliance Jio in a Rs 700-crore deal, which includes a Rs 470 crore investment for future growth of the business?

    Ans : Haptik