QUESTION CATEGORIES


April 2019 (Pages :3)

  • 31 Name the guided missile destroyer launched by the Indian Navy at Mazagaon Dock Shipbuilders, Mumbai?

    Ans : INS Imphal
  • 32 Which team won the 73rd edition of Santosh Trophy football tournament defeating Punjab in the finals?

    Ans : Services
  • 33 Name the HDFC promoted finance company with which the merger of Bandhan Bank has been approved by Competition Commission of India (CCI)?

    Ans : GRUH Finance
  • 34 Name the renowned Hindi poet, known for his humorous poetry, who passed away on April 12, 2019?

    Ans : Pradeep Choubey
  • 35 Name the programmes launched by the Government of West Bengal which have won the prestigious World Summit on the Information Society (WSIS) awards under the United Nations?

    Ans : Utkarsh Bangla and Sabuj Sathi
  • 36 Name the Telugu poet who has been awarded the Saraswati Samman 2018 for his collection of poetry Pakkaki Ottigilite?

    Ans : K Siva Reddy
  • 37 Name the highest civilian award of Russia which has been awarded to the Indian Prime Minister Shri Narendra Modi?

    Ans : Order of the St Andrew, the Apostle
  • 38 Name the railway station in North East Frontier Railway zone which has become the first in the country to be awarded ISO certification (ISO-14001) by the National Green Tribunal?

    Ans : Guwahati
  • 39 Name the president of All India Football Federation who has become the first Indian to be elected as the member of FIFA Executive Council for a period of 4 years?

    Ans : Praful Patel
  • 40 Which team won the Sultan Azlan Shah Cup hockey tournament defeating India in the finals at Ipoh, Malaysia?

    Ans : South Korea
  • 41 Name the former Australian hockey player who has been appointed as the coach of Indian national men's hockey team?

    Ans : Graham Reid
  • 42 Name the Indian cricketer who has been named Wisden's Leading Cricketer in the World for the year 2018?

    Ans : Virat Kohli
  • 43 Name the Indian women cricketer who has been named Wisden's Leading Women's Cricketer in the World for the year 2018?

    Ans : Smriti Mandhana
  • 44 Name the village in West Imphal district of Manipur which has been tagged as India's first carbon positive settlement?

    Ans : Phayeng
  • 45 Which south-asian country has recently announced to relocate its capital from Jakarta?

    Ans : Indonesia
  • 46 What is the name of Japan’s new imperial era that will begin on May 1, 2019?

    Ans : Reiwa
  • Japan's new emperor, Naruhito, has formally ascended to the Chrysanthemum Throne, replacing his father, Akihito.
  • 47 Which nation has announced a ban on covering of the face with any kind of veil or burqa that prevents identification of the person?

    Ans : Sri Lanka
  • The order comes a week after coordinated suicide bomb blasts hit three churches and three luxury hotels in the nation on the occasion of Easter on April 21, 2019?, killing over 250 people and injuring more than 500 others.
  • 48 Which city hosted the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

    Ans : Doha (Qatar)
  • The Asian Athletics Championship began on April 21, 2019. The four-day event will see participation from 63 nations across the world.
  • 49 Name the African country which is the first of three country in Africa in which the malaria vaccine, known as RTS,S, will be made available to children up to 2 years of age?

    Ans : Malawi
  • The other two African country Ghana and Kenya will introduce the vaccine later.
  • 50 On which day the World Intellectual Property Day was observed across the world?

    Ans : 26th April
  • 51 Which country topped the medal tally at the 23rd edition of the Asian Athletics Championship?

    Ans : Bahrain (11 gold, 7 silver and 4 bronze)
  • China with 10 gold, 13 silver, 7 bronze and Japan with 5 gold, 4 silver, 9 bronze came second and third respectively.
  • 52 On which day World Malaria Day is celebrated every year?

    Ans : 25th April
  • 53 On which day the World Book and Copyright Day is observed every year?

    Ans : 23rd April
  • 54 On which day the Global Earth Day is celebrated every year?

    Ans : 22nd April
  • Theme for the year 2019: Protect Our Species.
  • 55 On which day the World Heritage Day is observed every year?

    Ans : 18th April
  • It is observed with an aim to create awareness among the people to conserve and protect the valuable assets and cultural heritage across the world.
  • 56 Sri Lanka on April 18, 2019 has launched its first satellite into space from the Mid-Atlantic Regional Spaceport at NASA’s Wallops Flight Facility on Virginia’s East Shore. What is the name of this satellite?

    Ans : Raavana-1
  • 57 Which organisation releases World Press Freedom Index every year?

    Ans : Reporters Without Borders
  • 58 Which country topped the World Press Freedom Index 2019?

    Ans : Norway
  • 59 Which US-based company recently announced its plans to shut down its online retail operations in China?

    Ans : Amazon
  • 60 A raging fire recently tore through Notre-Dame Cathedral and brought its towering spire and roof crashing to the ground, wiping out centuries of priceless heritage central to French culture and history. The cathedral is located in which country?

    Ans : France

"It's not because things are difficult that we do not dare; it's because we do not dare that they are difficult"

- Seneca
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.