QUESTION CATEGORIES


August 2019 (Pages :2)

  • 1 Which film has been nominated for Oscar 2019 as India’s official entry?

    Ans : Gully Boy
  • 2 Who has been selected for the Dadasaheb Phalke award?

    Ans : Amitabh Bachchan
  • 3 Which city hosted the Howdy Modi event where PM Narendra Modi and US President Donald Trump shared the stage together?

    Ans : Houston
  • 4 Which Indian athlete was recently awarded with International Association of Athletics Federation (IAAF) Veteran Pin Prize?

    Ans : PT Usha
  • 5 What is India's position in digital competitiveness in the world as per the IMD World Digital Competitiveness Ranking 2019 (WDCR) report?

    Ans : 44th
  • 6 Who is the author of the book Reset: Regaining India’s Economic Legacy?

    Ans : Subramanian Swamy
  • 7 Who was conferred with the "Global Goalkeeper" award by the Bill and Melinda Gates Foundation on September 24, 2019 for his leadership in India’s massive Swachh Bharat Abhiyan?

    Ans : Prime Minister Narendra Modi
  • 8 Who has become the first Indian cricketer to bowl 3 maidens in T20Is?

    Ans : Deepti Sharma
  • 9 Which is India’s first corporate-run train that is slated to run from Lucknow to Delhi on October 4, 2019?

    Ans : Tejas Express
  • 10 Which State/UT became the first to issue the highest number of Golden Cards under Ayushman Bharat scheme?

    Ans : Jammu & Kashmir
  • 11 Who has become first Indian boxer to won silver medal in World Boxing Championship 2019?

    Ans : Amit Panghal
  • 12 In order to attract fresh investment in manufacturing and thereby provide boost to ‘Make-in-India’ initiative of the Government, new domestic manufacturing companies incorporated after October 1, has been allowed to pay income tax at a rate of ___ per cent without any incentives?

    Ans : 15
  • 13 In order to promote growth and investment, a new provision has been inserted in the Income-tax Act with effect from FY 2019-20 which allows any domestic company an option to pay income-tax at the rate of __ per cent subject to condition that they will not avail any exemption/incentive.?

    Ans : 22
  • 14 Which Indian documentary based on the life of an Uttarakhand farmer Vidyadutt and directed by Nirmal Chander has been nominated for the Oscars?

    Ans : Moti Bagh
  • 15 Which state government has made Sanskrit language compulsory from 3rd to 8th grade in all government and private schools?

    Ans : Uttarakhand
  • 16 Who took charge as the 26th chief of the Indian Air Force succeeding Air Chief Marshal BS Dhanoa?

    Ans : Rakesh Kumar Singh Bhadauria
  • 17 Who has become the first Defence Minister to fly indigenously-built Light Combat Aircraft (LCA) Tejas?

    Ans : Rajnath Singh
  • 18 Which state has decided to celebrate the year of 2020 as the Year of Artificial Intelligence (AI)?

    Ans : Telangana
  • 19 As per announcement made by the Chief Minister B S Yediyurappa, Hyderabad Karnataka region comprising Bidar, Ballari, Kalaburagi, Koppal, Raichur and Yadgir would be renamed as _____________?

    Ans : Kalyana Karnataka
  • 20 Who recently became the first Indian wrestler to qualify for 2020 Tokyo Olympics after defeating world number one Sarah Ann Hildebrandt in the ongoing World Wrestling Championship in Kazakhstan?

    Ans : Vinesh Phogat
  • 21 Which company will flag-off the country’s first non-Indian Railways run passenger train between Lucknow and Delhi on October 4, offering passengers, better amenities and a refund of 100 if the ₹ train is late by an hour?

    Ans : IRCTC
  • 22 Over 6 crore EPFO subscribers to get ___ per cent interest for 2018-19. 8.65 On which day Prime Minister Narendra Modi celebrated his 69th birthday?

    Ans : 17th September
  • 23 Which Air-to-Air missile was successfully flight-tested from the fighter jet Su-30 MKI?

    Ans : Astra
  • 24 Name the world-renowned chef whose directorial debut- 'The Last Colour' won the Best Feature Film award at the Indian International Film Festival of Boston?

    Ans : Vikas Khanna
  • 25 Who among the following set a new record in cue sports by winning his 22nd World Billiards Title at the IBSF World Billiards Championship 2019?

    Ans : Pankaj Advani
  • 26 The Centre has pledged to provide how much fund to ECGC in next five years?

    Ans : Rs 8,500 crore
  • 27 Who has been appointed as the first Lokayukta of Andhra Pradesh?

    Ans : Justice P Lakshman Reddy
  • 28 Who has become the 44th person in the world and the first Indian to complete the Enduroman — a triathlon from England to France which is considered to be one of the toughest endurance competitions in the world?

    Ans : Mayank Vaid
  • 29 Which organisation has decided to translate and publish an anthology of the writings of Guru Nanak Dev in world languages to mark his 550th birth anniversary?

    Ans : UNESCO
  • 30 Name one of India’s most renowned and respected criminal lawyers who passed away at the age of 95 on September 8, 2019?

    Ans : Ram Jethmalani