QUESTION CATEGORIES


January 2019 (Pages :3)

  • 1 The veteran Bollywood actor and screenwriter who passed away on 31st December 2018?

    Ans : Kader Khan
  • 2 Name the Hindi writer, a recipient of 2017 Jnanpith Award and author of novels such as Zindaginama, Mitro Marjani, etc. who passed away on 25th January 2019?

    Ans : Krishna Sobti
  • 3 What was the theme of National Girl Child Day observed by the Women and Child Development Ministry on 24th January 2019?

    Ans : Empowering Girls for a Brighter Tomorrow
  • 4 Name the former Defence Minister of India who passed away on January 29, 2019? He served under the Atal Bihari Vajpayee-led NDA government?

    Ans : George Fernandes
  • 5 Which ministry signed a Memorandum of Understanding (MoU) with National Council of Applied Economic Research for improving the official statistical system in the country?

    Ans : Ministry of Statistics and Programme Implementation
  • 6 As per the revised Goods and Services Tax (GST) norms, the GST on Haj and Kailash Mansarovar Yatra has been reduced from 18 per cent to how much per cent?

    Ans : 5 per cent
  • 7 Who were conferred the 2019 Bharat Ratna Award on 25th January 2019, India's highest civilian honour, by the President of India Ram Nath Kovind ?

    Ans : Pranab Mukherjee, Nanaji Deshmukh and Bhupen Hazarika
  • 8 Gautam Gambhir, Prabhu Deva, and Late Kader Khan were conferred with which civilian awards?

    Ans : Padma Shri
  • 9 On which day India celebrated the 9th National Voters Day for enhanced participation of citizens in the electoral process?

    Ans : 25th January 2019
  • 10 What was the theme of 9th National Voters Day?

    Ans : No voter to be left behind
  • 11 Name the nanosatellite (measuring 10 x 10 x 10 cm) which was developed by Indian students and Chennai-based Space Kidz India for HAM radio services and launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) on PSLV C44 rocket?

    Ans : Kalamsat
  • 12 Which word was declared as the 'Hindi Word of the Year 2018' by the Oxford Dictionary?

    Ans : Nari Shakti
  • 13 What is the name of India's first made-in-India engineless train which was recently named as the 'Vande Bharat Express' by the Railways Ministry?

    Ans : Train 18
  • 14 Which is the only Indian port to be listed amongst the world's top 30 container ports as per the latest Lloyds Report?

    Ans : Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT)
  • 15 Who was named the captain of the ICC's Test and ODI teams of the year 2018?

    Ans : Virat Kohli
  • The 30-year-old, with 1,322 runs, five centuries in 13 Tests and 1,202 runs at an astounding average of 133.55 with six hundreds in 14 ODIs in 2018, was selected to both sides.
  • 16 Which cricketer was named ICC Test, ODI Player and Cricketer of the year 2018?

    Ans : Virat Kohli
  • 17 Who is the only cricketer besides Kohli to be named in both ICC Test and ODI teams of the year 2018?

    Ans : Jasprit Bumrah
  • 18 On which day National Girl Child Day is celebrated every year as a national observance day for the girl child?

    Ans : 24th January 2019
  • 19 Which company launched a new e-commerce platform 're-weave.in' for handloom weavers under the Project ReWeave, as part of its philanthropic initiatives?

    Ans : Microsoft (India)
  • 20 India will surpass which country to become the second largest oil demand growth centre globally in 2019 on back of buoyant auto fuel and LPG consumption?

    Ans : China
  • 21 Ten years after 26/11, the Indian Navy coordinated the largest-ever coastal defence exercise off the Indian coast on 22-23 January 2019. What is the name of this exercise?

    Ans : Sea Vigil
  • 22 Name the historical monument in Delhi in which four museum relating to Netaji Subhash Chandra Bose, the Yaad-e-Jallian Museum based on the Jallianwala Bagh and World War I, museum on 1857- India's first war of Independence and Drishyakala museum- exhibition of Indian art was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi?

    Ans : Red Fort
  • 23 Which cricketer won ICC Men's Emerging Cricketer of the Year award for the year 2018?

    Ans : Rishabh Pant
  • 24 To visit which countries, Indians over 65 and under 15 years can now use Aadhaar Card as a valid travel document?

    Ans : Nepal and Bhutan
  • 25 The 15th edition of the Pravasi Bhartiya Divas (PBD) was held in which city on 21st January 2019?

    Ans : Varanasi
  • 26 Which Indian athlete has become the first to be nominated for the Laureus World Comeback of Year Award?

    Ans : Vinesh Phogat
  • 27 To enhance the operational capability of which command, Naval Air Station (NAS) Shibpur will be commissioned as INS Kohassa?

    Ans : Andaman and Nicobar Command (ANC)
  • 28 Pradhan Mantri Rozgar Protsahan Yojana (PMRPY), the flagship scheme of the Central Government for employment generation has crossed the milestone of ____ crore beneficiaries as on January 14, 2019.

    Ans : one
  • PMRPY was announced on August 07, 2016 and is being implemented by Ministry of Labour and Employment through the Employees’ Provident Fund Organization (EPFO).
  • 29 Name the media professional who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the International Cricket Council (ICC)?

    Ans : Manu Sawhney
  • 30 On which day, Army Day is celebrated to salute the valiant soldiers who sacrificed their lives to protect the country and its citizens?

    Ans : 15th January