QUESTION CATEGORIES


January 2019 (Pages :3)

  • 31 The Constitution (103rd Amendment) Act, 2019 which came into effect on January 14, 2019 provides what percentage of reservation quota for the economically weaker sections in the general category?

    Ans : 10 percent
  • 32 The world's largest religious and cultural human congregation, 'Kumbh 2019' began in which city of Uttar Pradesh?

    Ans : Prayagraj (erstwhile Allahabad)
  • 33 Which Indian leader recently received the first-ever Philip Kotler Presidential Award for his "outstanding leadership"?

    Ans : Narendra Modi
  • The Philip Kotler award focuses on three aspects - people, profit and planet. The award, will hereon, be annually given to the leader of a nation.
  • 34 Prime Minister Narendra Modi released a Rs 350 denomination commemorative silver coin and stamp on Guru Gobind Singh to mark the 350th birth anniversary. Guru Gobind Singh was the ___ Sikh Guru.

    Ans : 10th
  • 35 Which Indian state has become the first one to implement 10 per cent quota for Economically Weaker Sections (EWS) in general category?

    Ans : Gujarat
  • 36 Which organisation launched the UNNATI Programme on 17th January 2019 to commemorate the 50th anniversary of the first United Nations conference on the exploration and peaceful uses of outer space (UNISPACE 50)?

    Ans : Indian Space Research Organisation (ISRO)
  • 37 In which bank the Union Cabinet approved capital infusion of Rs 6,000 crore through recapitalisation bonds to boost the bank's capacity in export financing?

    Ans : Export-Import Bank of India (EXIM Bank)
  • 38 Name the 35-year-old Indian from Kolkata who becomes world's youngest to climb 7 highest volcanoes and 7 highest mountains in 7 continents?

    Ans : Satyarup Siddhanta
  • 39 From which academic year the Union Human Resource Ministry is planning to introduce 10 per cent Economically Weaker Section (EWS) reservation quota across 40,000 colleges and 900 Universities in the country?

    Ans : 2019-20
  • 40 Which Indian boxer fetched number one position in the International Boxing Association's (AIBA) latest world rankings?

    Ans : Mary Kom
  • 41 India's first rail and transportation university has started functioning in which city?

    Ans : Vadodara (Gujarat)
  • 42 Name the Multipurpose Project for which an agreement was signed on 11th January 2019 among the states of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand?

    Ans : Renukaji Dam
  • 43 By which date the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) has asked food businesses to comply with the new packaging regulations that bar use of recycled plastics and newspapers to wrap food articles?

    Ans : 1st July 2019
  • 44 The second edition of Khelo India Youth Games was inaugurated in which city on 9th January?

    Ans : Pune
  • 45 The Reserve Bank of India (RBI) constituted a high-level committee headed by former chairman of the Unique Identification Authority of India (UIDAI) to set up a robust digital payments ecosystem in the country. Name the former chairman of UIDAI who will head this committee?

    Ans : Nandan Nilekani
  • 46 Name the irrigation project which has entered into the Guiness Book of World Records for pouring 32,100 cubic meters of concrete in 24 hours?

    Ans : Polavaram project
  • 47 Who was removed as the coach of Indian national men’s hockey team?

    Ans : Harendra Singh
  • 48 Name the chairman of National Solar Energy Federation who has taken over as the president of Global Solar Council (GSC) from 1st January 2019?

    Ans : Pranav R Mehta
  • The GSC has its headquarters in Washington D.C., USA.
  • 49 What was India's rank in the global index for the world's most powerful passport in 2019?

    Ans : 79th
  • 50 India recently took over the operations of a part of Chabahar Port. In which country Chabahar Port is located?

    Ans : Iran
  • 51 Name the organisation which has been awarded the Exhibitor of the Year Award at the 106th Indian Science Congress held at Lovely Professional University?

    Ans : DRDO
  • 52 Government of which Indian state was fined Rs 100 crore by the National Green Tribunal (NGT) for its failure to curb illegal coal mining in the state?

    Ans : Meghalaya
  • 53 Name the Indian mountaineer who has become the first woman amputee to climb Mt Vinson, the highest peak in Antarctica?

    Ans : Arunima Sinha
  • 54 Who was appointed as the Chief Information Commissioner (CIC) of India?

    Ans : Sudhir Bhargava
  • 55 Name the Indian cricketer (female) who was named Best Player of the Year, ODI Player of the Year and included in ICC Women's Team of the Year 2018?

    Ans : Smriti Mandhana
  • 56 Which city hosted the 106th Indian Science Congress?

    Ans : Jalandhar (Punjab)
  • 57 Which Indian cricketer has been suspended from bowling in international cricket by the International Cricket Council (ICC) terming his bowling action as illegal?

    Ans : Ambati Rayudu
  • 58 Name the Indian badminton player (female) who won the Indonesia Masters Women's Singles title defeating Carolina Marin of Spain in the finals?

    Ans : Saina Nehwal
  • 59 Name the place in Tamil Nadu where foundation stone for setting up All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) was laid by the Prime Minister Shri Narendra Modi?

    Ans : Madurai
  • 60 Name the noted Gujarati poet who has been awarded the Saraswati Samman 2017 by the KK Birla Foundation for his collection named Vakhar?

    Ans : Sitanshu Yashashchandra

"I've failed over and over and over again in my life and that is why I succeed."

- Michael Jordan
PSC Malayalam PSC English android app, LDC, KAS, LGS, PSC Degree Level Exams, PSC Malayalam Questions
Gk4success Nursing App, PSC Staff Nurse, AIIMS, JIPMER, RCC, MOH, HAAD, DHA, PGIMER, ESIC Nursing Exams

Feedback

Please let us know your experience with our website!.

Forgot Password

Please let us know your experience with our website!.